Potrošnja ususret Valentinovu: Hrvati kupuju više, darove kupujemo u zadnji tren, a najviše trošimo u restoranima

Neovisno o tome je li riječ o maloj romantičnoj gesti ili ekstravagantnom iznenađenju za bolju polovicu, čini se da potrošači diljem svijeta troše više za Dan zaljubljenih nego ikad prije. Godišnji „Mastercard Love Index“, kreiran na temelju analize transakcija kreditnim, debitnim i prepaid karticama tijekom trogodišnjeg razdoblja, otkrio je da je sentimentalna potrošnja od 2014. do 2016. na globalnoj razini narasla za 49%. Iako se većina darova i dalje kupuje u fizičkim trgovinama, broj online transakcija je od Valentinova 2014. do istog dana 2016. porastao za 37%.

Podaci iz kompanije Mastercard pokazuju i da se darovi za Valentinovo najčešće kupuju u zadnji tren – u tri godine je 13. veljače na globalnoj razini izvršeno čak 47,4 milijuna transakcija. Kad je riječ o samim poklonima, prodaja cvijeća tijekom protekle tri godine stagnira te se čini da izlazak postaje sve češći način izražavanja ljubavi – potrošnja u restoranima u razdoblju oko Dana zaljubljenih raste za čak 102% u odnosu na 2014.

Hrvati prate svjetske trendove
Podaci za Hrvatsku pokazuju da je potrošnja rasla za 27% u odnosu na 2014., dok je broj transakcija 67% veći. S više od 18.000 transakcija 13. veljače, i kod nas darovi kupuju u zadnji tren, na cvijeće trošimo 15% manje nego prije 3 godine, a najpopularniji su restorani – potrošnja ondje je narasla za 79% i čini čak 69% ukupnih transakcija u razdoblju oko Dana zaljubljenih.

„Iako se način na koji govorimo ‘volim te’ promijenio tijekom proteklih godina, iskazati ljubav 14. veljače popularnije je nego ikada prije. Mastercard Love Index ukazuje na ključne globalne i regionalne trendove te trgovcima nudi neprocjenjiv uvid u načine na koji potrošači žele provesti najromantičniji dan u godini“, rekla je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS