Perete li ispravno svoje zube?

curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah
View Gallery
6 Photos
curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah
Perete li ispravno svoje zube?

curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah
Perete li ispravno svoje zube?

curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah
Perete li ispravno svoje zube?

curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah
Perete li ispravno svoje zube?

curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah
Perete li ispravno svoje zube?

curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah
Perete li ispravno svoje zube?

Po kojem principu perete zube? Uzmete neku lijepo obojanu četkicu, na nju stavite obilato pastu za zube i nekoliko puta protrljati po zatvorenom zubalu lijevo desno. Isperete zube, pogledate se u zrcalo i to je to – spremni ste za jutarnje šminkanje! Tijekom dana, naravno da ne stignete oprati zube, jer kako to napraviti na poslu, u wc-u, pred svima? Navečer često zaspete pred tv-om pa dok se polako ‘vučete’ prema spavaćoj sobi sami sebi obećajte da ćete od sutra i navečer oprati zube. Ovo je scenarij većeg broja Hrvata koji, vjerovali ili ne spadaju u dio populacije koja u malom broju redovito pere zube. Najbolji su po tom pitanju Česi koji se ne odvajaju od svoje četkice gotovo nikad, a četkaju zube u svakoj situaciji, čak i na suho.

Budući da je posljedica loše oralne higijene bolest zubiju i desni, o tome koliko je važno pravilno održavanje zubiju i usne šupljine te kako zapravo prati zube razgovaramo s dr. Kajom Gmaz stomatologicom koja je cijeli svoj radni staž posvetila učenju Hrvata pravilnom održavanju zubi, ali i saniranju problema dok su na samom početku.

Doktorice Gmaz, peru li Hrvati stvarno tako rijetko zube?
Hrvati kao i većina ljudi u ovim krajevima prije svega rijetko peru zube. A na pitanje da li ih peru pravilno usudila bih se reći da ima prostora za popraviti te stečene a nepravilne navike, ali za to treba i volje i vremena.

U nekoliko riječi kako uspješno prati zube svakog dana?
Da bismo imali zdrave zube potrebno je svakodnevno izdvojiti desetak minuta i temeljito ih oprati te očistiti međuzubne prostore. Ako se prisjetimo dan ima 1440 minuta pa valjda naši zubi zaslužuju 10 minuta pažnje da bi ostali zdravi. Ako operemo temeljito zube dva puta dnevno, ali zaista temeljito i očistimo međuzubne prostore te ispoštujemo dva puta godišnje kontrolu kod stomatologa možemo očekivati da ćemo zube sačuvati doživotno.

curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah
dr. Kaja Gmaz

Po kojem principu odabrati idealnu četkicu? Je l’ dovoljno vidjeti dobar dizajn, boju, kupiti ono što ‘vrišti’ s reklama ili…?
Usudila bi se reći slušati svog stomatologa i odabrati ono što je njegova preporuka. Svakodnevno promatrajući pacijente upravo stomatolozi vide gdje se najviše griješi kod pranja zubi i koji su najčešći problemi koji nastaju neučinkovitim pranjem. Po preporuci stomatologa nastala je švicarska četkica Curaprox s radnim dijelom koji ima dovoljan broj vlakana zaobljenih na vrhu kako b mogli oprati i najzahtjevniji prostor oko zuba, gingivni sulkus. Curen vlakna su čvrsta i postojanija od običnih plastičnih vlakana i samim tim dugotrajnija. Osim toga, njezin oblik radnog dijela četkice glave te oblik drške prilagođeni su za jednostavnu primjenu i na tržištu još uvijek nema ozbiljnu konkurenciju. I da, ne zaboravite da je najbolja četkica ona koja se upotrebljava!

Koja je razlika između obične i sonične četkice ?
Kad govorimo o razlici između obične tj manualne četkice i sonične četkice za zube to je otprilike kao da uspoređuješ hodanje od točke a do točke b s vožnjom od točke do točke b. Hodanje je, osim što je zdravo, siguran način da ćemo stići do cilja ali isto tako vozeći se to ćemo napraviti brże i jednostavnije.

Čuli smo pojam ‘suho pranje zubi’. Kako je to moguće da se peru zubi bez paste?
Kad kažemo suho pranje zubi mislimo na pranje zubi bez paste. Zubna pasta je pomoćno sredstvo za pranje zubi i nije presudna za čistoću zubi. Pranje zubi podrazumijeva potpuno odstranjenje plaka koji je glavni uzrok svih bolesti zuba i potpornih struktura zuba a čine ga zapravo ostaci hrane, odumrle stanice sluznice usne šupljine kolonizirane velikim brojem dobro organiziranih bakterija. Najbolji način da naučite dobro oprati zube je da ih operete samo s četkicom, bez paste. Provjerite jezikom da li su sve površine potpuno čiste i glatke i ako jesu oprali ste zube, a ako pod jezikom osjetite hrapave površine i naslage na zubima ponovite četkanje sve dok sve površine ne budu savršeno glatke jer to je znak da ste zube dobro oprali.

Koliko kreme staviti na lice to svi znaju, a koliko nam treba paste za zube?
Za pranje zubi dovoljno je na četkicu staviti paste veličine zrna graška.

Zimovanja su uvijek specifična za ovaj dio godine, a Curaprox je ‘lansirao’ na tržište putni set koji je postao apsolutni hit. Može li ta mala četkica učiniti isto kao i velika?
Danas se živi u pokretu. Često se i putuje, ali još uvijek nemamo naviku pranja zubi izvan kupaonice. U svijetu nije rijetkost dobiti četkicu u finom restoranu kako biste nakon ručka oprali zube, nije rijetkost vidjeti zaposlenike u trgovačkim centrima kako peru zube u javnom toaletu ali kod nas je to čini se tek daleka budućnost. Zato su u Curaproxu napravili odličan putni set koji bi trebao biti u svakoj torbici i koji bi nam osigurao čiste zube gdje god bili, jer u setu je i četkica i pasta i interdentalna četkica, dakle sve što nam treba da imamo besprijekorno čiste i zdrave zube.

curaprox-zubi-pranje-zubi-modnialmanah

Foto: Nikola Zoko

Trenutno nema komentara

Comments are closed