Pazite na svoju obuću – evo kako njegovati kožu, a kako lak!

savjet-održavanje-cipela-modnialmanahNiste znali očistiti najdraže cipele ili čizme na pravilan način pa ste ih upropastili? Svakom se to dogodi. Kako bi vam cipele dulje trajale, a njihova boja i kvaliteta uvijek došla do izražaja pazite na njihovu njegu. Upravo zato ne zanemarujte naputke mnogih prodavača kad vam prilikom kupovine savjetuju sprejeve, kreme i slično za njegu odabranih modela.

Evo što morate znati
KOŽNE CIPELE – Prvi sloj prljavog skinite mekanom četkom. Nakon toga mrlje skinite vlažnom pamučnom krpicom ili jelenskom krpom. Treba pratiti redoslijed: prije čišćenja sa krpicom, moraju se otkloniti grube čestice, koje bi inače izgreble kožu.
Nakon toga, cipele njegujte kremom za obuću. Ona mora imati visok postotak masi, a nanosi se na cipele mekanom krpicom na obuću.

PRIRODNU KOŽU – Dovoljna je njega sa četkom kojom će se odstraniti prljavština, sve dok se obuća od divlje kože ne smoči. Koža se tako njeguje ali se i čuva njezin baršunasti izgled. Imate li cipele od grubog antilopa, četkajte ih mesinganom četkom. Mrlje ili pruge na antilopu otklanjaju se sa specijalnom antilop- gumicom ili s jednostavnom gumicom iz školskog pribora.

UMJETNU KOŽU – Lakše je njegovati obuću od umjetne kože nego od prave kože, jer je sintetički materijal neosjetljiv. Mekanom, vlažnom krpicom otklanjajte prašinu i prljavštinu. Nakon toga možete nanijeti kremu za cipele, jer ona štiti i sprečava mrlje.
Ukoliko se cipele od umjetne kože smoče, pomažu novine, koje ćete smotati u cipelu. Tako će novine pokupiti vlagu.

LAKIRANU OBUĆU – Čistite lakiranu obuću sa vlažnom pamučnom krpicom ili sa krpom od mikro vlakana. Nikako ne koristite kremu za obuću, ona ostavlja ružne mrlje. Želite li ‘nahraniti’ cipele, njegujte ih s maslinovim uljem. Odlično je i mlijeko za njegu lakirane obuće. Umasirajte ga u cipelu i ona će se sjajiti kao nova.

Trenutno nema komentara

Comments are closed