Naučite biti autoritet svojim klincima. Jeste li upoznati s Mercedes metodom?

Kad nam je nedavno u redakciju stigla ‘Mala knjiga za velike roditelje’ u izdanju Mozaik knjige u dahu smo je pročitali upoznajući se novom metodom odgoja ‘mercedes metoda’ za koju je zaslužan poznati psihoterapeut dr.Zoran Milivojević koji u svojoj biografiji bilježi uspjehe u radu na bečkom Univerzitetu Zigmunt Frojd, ali i zavidnu karijeru u Sloveniji u kojoj kao psihoterapeut više od dva desetljeća radi kao nadglednik odgojitelja u ustanovama za mlade diljem Slovenije.

Jeste li čuli za mercedes metodu? Ako niste, čitajte dalje!
Ova metoda će vam pomoći u uspostavljanju autoriteta prema djetetu, kroz niz alata koja neće uništiti dječje samopouzdanje.

mozaik-knjiga-mercedes-metoda-modnialmanah-lifestyle-mala-knjiga-za-velike-roditelje

O čemu je riječ?
“Mercedes model” dovodi u međusobni optimalni odnos tri glavne funkcije odgoja: postavljanje ciljeva, jačanje samopouzdanja i nagrađivanje, kao i konstruktivnu kritiku i kaznu. Kroz svoj dugogodišnji rad, dr.Milivojević donosi istraživanja koja potvrđuju najčešće greške kad je odgoj u pitanju – pretjerana socijalizacija bez autoriteta, razmaženost ali i pretjerano zastrašivanje djece, zanemarivanje i maltretiranje.

”Dječji nestašluci su normalna stvar, tako da je i kažnjavanje djece normalna stvar: jedna od osnovnih “vještina” svakog roditelja” kaže ovaj psihoterapeut i tvrdi kako je zadatak svakog roditelja za od djeteta zahtjeva svladavanje različitih prepreka koje su dobre za njega i njegov razvoj. Ukoliko dijete to odbije, roditelj ima zadatak ‘vratiti ga na pravi put’. Na tom putu se mora poslužiti ‘kažnjavanjem’.

Iako su kazne u današnje vrijeme nepopularne, one su, kako kaže liječnik, manifestacija roditeljske moći. Roditelji koji ne kažnjavaju djecu vrlo brzo gube autoritet, postaju nemoćni roditelji s kojima će dijete vrlo brzo početi manipulirati. A to nije odgajanje!

Kako djetetu izreći kaznu, a da se ne povrijedi njegovo samopouzdanje?
Prvi korak je razumijevanje kazne – djetetu uvijek treba objasniti zašto je kažnjeno. Kad to dijete i osvijesti znati će kako je za nešto počinjeno dobilo kaznu koja mu nije ugodna te će prestati ponavljati razlog zbog kojeg je kažnjeno.

Na koje se načine dijete može kazniti?
Frustracija želje je najpopularniji ali i najuspješniji način kažnjavanja. Dakle zabraniti ono što dijete voli i želi. Kod ovog načina kažnjavanja je važno izreći realnu, a ne pretešku kaznu za dijete, te se čvrsto držati onoga što ste odabrali kao kaznu. Bez naknadnog ublažavanja.

Naredba aktivnosti je kažnjavanje kroz neku aktivnost. I ova metoda je korisna u odgoju, ali pazite da ne zamijenite neku realnu dječju aktivnost u domu sa izvršavanjem kazne.

Trenutno nema komentara

Comments are closed