Napokon i službeno – stiglo je proljeće!

Volite li topliji dio godine, koji za mnoge počinje od prvog dana proljeća, danas proslavite ovaj ponedjeljak! Jer on je i službeno početak proljeća! Dan prije od onog datuma kojeg smo učili u školi. Kako to da proljeće počinje 20., a ne 21.03.? Odgovor je vrlo jednostavan – novo godišnje doba za nas počinje “proljetnom ravnodnevnicom” što označava početak proljetne sezone na sjevernoj polutki i jesenske sezone na južnoj. Ekvinocij, kako se još naziva ravnodnevnica izvedenica je latinskog naziva za “jednak” i “noć”, a označava jedino vrijeme kada sunce izlazi ravno na istoku i zalazi ravno na zapadu za sve na Zemlji.

lifestyle-proljeće-modnialmanah-prvi-dan-proljeća

Budući da je proljeće stiglo, evo nekih zanimljivosti o njegovom početku:

Crvi, vjesnici proljeća!
Svi znamo da je proljeće vrijeme obnove i novog rasta. Od prvih šafrana i snježnica koje niču do narcisa i tulipana, novo godišnje doba počinje proljetnom ravnodnevnicom. Ožujski pljuskovi mogu donijeti travanjsko cvijeće, ali također izvlače crve iz tla. Gliste obično provode zimu zakopane duboko ispod granice smrzavanja, ali godišnji proljetni pljuskovi smanjuju kisik u tlu i tjeraju ih da se popnu na površinu. Zato je prvi pun Mjesec u mjesecu ožujku u nekim kulturama poznat kao Mjesec crva. drugim riječima, čim crvi izmile iz zemlje počinje proljeće i u pravom smislu te riječi.

Kakve veze imaju jaja s ekvinocijem?
Narodna predaja tvrdi da posebne magnetske ili energetske promjene na dan proljetnog ekvinocija omogućuju da se sirovo jaje stoji uspravno na širem dijelu oblika. Koliko god ovo cool zvučalo, to je mit. Priča o jajima mogla bi potjecati iz kineske tradicije lunarne nove godine koja vuče korijene iz dinastije Shang, koja je vladala Kinom gotovo šest stoljeća. Legenda kaže da je na proljetni ekvinocij 1600. godine prije Krista žena po imenu Chien-Ti dobila posebno jaje od nebeske lastavice. U priči koja ima sličnosti s Isusovim rođenjem u kršćanstvu, djevica Chien-Ti je zatrudnjela. Njezino dijete, Hsieh, osnovalo je dinastiju Shang, a priča je kako je obitelj objasnila svoje božansko pravo na vladavinu!

U Perziji se proljetni ekvinocij slavi kao početak Nove godine!
Proslava perzijske Nove godine poznata kao Nowruz započinje proljetnim ekvinocijem i traje 13 dana. U noći ekvinocija, iranske obitelji okupljaju se za blagdanskim obrokom i odbrojavaju do prvog udarca svoje nove godine uz klice “Eide Shoma Mobarak” ili “Sretna Nova godina!” Blagdanski stol, koji se naziva haft seen, ukrašen je sa sedam obrednih predmeta: jabukom koja predstavlja ljepotu, octom za strpljenje, zumbulom za proljeće, slatkim pudingom za plodnost, klicama koje predstavljaju ponovno rođenje i novčićima za blagostanje.

Trenutno nema komentara

Comments are closed