Muzej Nikole Tesle – jedinstveno mjesto koje obožavaju stranci. Jeste li ga posjetili?

U Americi je bolje, u Hrvatskoj je ljepše, poručio je Vladimir Peter Goss, profesor emeritus Sveučilišta u Rijeci i dugogodišnji iseljenik u SAD-u, na održanom online seminaru i panel diskusiji Nikola Tesla – hrvatski iseljenik. Prenio je impresiju svog iseljeničkog života, gotovo istu kakvu je imao i Nikola Tesla kada je 1884. doselio u New York i izjavio „Došao sam iz svijeta snova u svijet stvarnosti“.

„Recentno istraživanje o hrvatskim velikanima, Nikolu Teslu stavilo je na prvo mjesto. Veliki je izazov danas na Hrvatskoj državi da se svijetu predstavi kroz Nikolu Teslu i ostale velikane te izgradi svoj prepoznatljivi imidž u smislu male zemlje koja je svijetu dala velike inovatore“, rekao je Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i autor knjige Hrvatski velikani.

Marijana Borić, viša znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a i autorica knjige Nikola Tesla, život i djelo, istaknula je kako Tesla nije živio američki san u pravom smislu obzirom da je njegov životni kredo bio biti pa onda imati, dok je svima ostalima koji žive američki san životni cilj mati pa na osnovu toga biti.

lifestyle-smiljan-nikola-tesla-muzej-modnialmanah-lika-destination

Predvidio je 21. stoljeće
„Tesla je duboko bio posvećen svojim izumima i savršeno je razumio prirodne zakonitosti koje je vješto koristio u svojim inovacijama. Zadužio je svijet mnogim svojim inovacijama ali i nagovijestio današnje mobilne uređaje govoreći kako će ljudi komunicirati uređajima koji će stati na dlan ruke. Dakle, anticipirao je 21. stoljeće“, zaključila je Marijana Borić.

„Svrha online seminara i panel diskusije je popularizacija i valorizacija života i djela Nikole Tesle kao hrvatskog velikana i kao jednog od najpoznatijih hrvatskih iseljenika te jačanje kapaciteta za kreiranje kulturno-turističke ponude u okviru kulturne rute Mreža Nikola Tesla – Nikola Tesla Network koja je trenutno u fazi certifikacije od strane Instituta za kulturne rute Vijeća Europe“, kazao je Robert Baćac, predsjednik Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“, koja je u sklopu projekta Udruge Mreža Nikola Tesla te uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Zagreba organizirala ovaj online događaj.

Trenutno nema komentara

Comments are closed