Ljubavna priča Vesne Sladojević: U svog sam se Nedeljka zaljubila na prvi pogled!

Kad je naš fotograf Nikola Zoko zamolio gospođu Vesnu da čučne kraj džezve iz koje je zamirisala kava, nije ni slutio kako će upravo taj kadar postati simbol vjere i nade potresom pogođene Banovine. Vesnu Sladojević i njezinog supruga Nedeljka naš je Nikola upoznao sam dan nakon potresa. Iako je stajala u ruševinama svekrvine kuće gledajući svoju koja je također nastradala nije gubila duh i prirodno urođeni humor.

  • „Ja sam kao ‘luda’ bez kave – dva dana hodam po dvorištu i vidim nešto mi fali. Kava! Kava mi fali! Kako moj Nedeljko obožava kaubojske filmove, a nekad sam ih i ja gledala vidjela sam da se kuha na ovaj način – dvije cigle, malo vatre i to je to. Bila sam u stanju tog dana čučnuti i satima bdjeti kraj vatre sve s jednim ciljem – da sjednemo i pijemo kavu!“ – priča nam 61 godišnja tekstilna prelja iz Majskih Poljana šaleći se na račun svoje situacije.
  • „Nedeljka sam vidjela prije više od 35 godina kad mi ga je predstavila njegova sestra s kojom sam radila u Pamučnoj predioni. Bio je zgodan, ali povučen. Pozivao me samo u kino i to na kaubojce i da nije bilo moje inicijative, pitanje da li bismo se oženili“ – kaže kroz smijeh ova energična žena.

Vesna i Nedeljko, kako i počinje svaka dobra ljubavna priča svoje su sudbonosno ‘DA’ rekli prije 33 godina kad su se nastanili u Majskim Poljanama. Živjeli su u kući s velikom okućnicom, na zemlji koju jako vole i koja ih je desetljećima hranila. Već u prvim godinama braka postali su roditelji, kćeri Nine i sina Mladena koji su ‘trbuhom za kruhom’ napustili rodno mjesto i otišli. Mladen je sa svojom obitelji živi u Njemačkoj, a Nina u Zagrebu.

  • „Imamo i pet unuka, koji su nam danas najveće veselje. Jedva čekamo da se sve normalizira i da ponovo budemo na okupu kao prije“ – kaže Vesna i dodaje kako od prvog trenutka pa sve do danas o svojem braku može reći samo sve naj naj.
  • „Nedeljko vam je super muž, samo da me ne čuje“ – komentira kroz osmjeh! „Ne pije, ne puši, ne gleda ženske… Ima on gdje koju mušicu, ali tko ih nema. Oboje smo odgojena po principu – kad imaš bilo koji problem digni se i ne pokazuj! Tako da smo kroz sve naše probleme prolazili zajedno.“

Dok nam je o tome pričala, Vesna se prisjetila trenutaka koje su ona i Nedeljko proživjeli u prošlosti. Spomenula je činjenicu da su miješani brak, da se nekad trebalo boriti za posao, za egzistenciju. Kroz sve su prošli, podigli djecu i živjeli na svome.

  • „Sve dok se nije dogodio taj nesretni potres! Taman smo završili s ručkom, ja sam se kao uvijek primila pranja suđa, a Nedjeljko je otišao po drva. Jako nam se sve zaljuljalo, on se vratio u kuhinju i tako smo se zagrlili i čekali da prođe. Nakon prvog šoka i osvješćivanja što se zapravo dogodilo požurili smo prema kući Nedeljkove mame u blizini.“
banovina-majske-poljane-vesna-sladojević-kava-nedeljko-sladojević-potres-modnialmanah-lifestyle
Vesna Sladojević – Foto: Nikola Zoko

Prizor koji su tamo vidjeli u potpunosti ih je ostavio bez riječi. Iz ruševina je Vesna izvlačila svoju svekrvu koja na sreću nije teže stradala.

  • Ne možete vjerovati koliko je mladih došlo u naše selo. Iz cijele Hrvatske, svi su nam željeli pomoći. I pomogli su, danas već naše dvorište, ali i cijelo mjesto izgleda drugačije.“

A na sigurno mjesto u dvorište je stigla i kamp kućica za ovaj romantičan par. U njoj će prezimiti i dočekati proljeće kad kreće ozbiljna sanacija štete. Plan im je kuću preorganizirati, ukloniti sve ono što je opasnost i ponovo svoje imanje dovesti u funkciju!

banovina-majske-poljane-vesna-sladojević-kava-nedeljko-sladojević-potres-modnialmanah-lifestyle
Vesna Sladojević, Nikola i Damir
Trenutno nema komentara

Comments are closed