Lijepe priče: Humanity First – donirao školski pribor potrebitim učenicima

Humanitarna udruga Humanity First potkraj ove školske godine potrebitim je učenicima darovala školski pribor koji će im trebati u novoj školskoj godini.

Humanity First ponovno u akciji – Znanje je svjetlost!
Kako bi nova školska godina 2023./2024. učenicima počela što radosnije, kao i proteklih nekoliko godina, Humanity First Hrvatska organizirala je humanitarnu akciju za pomoć i podršku učenicima. No, ovoga puta se ta akcija održala na kraju ove školske godine.

Projekt je dio globalne inicijative „Knowledge for life“ (Znanje za život) Humanity First International kao pomoć u obrazovanju potrebitoj i neprivilegiranoj djeci u svijetu. Humanity First Hrvatska aktivna je udruga i početkom svake školske godine provodi poseban podprojekt pod nazivom „Znanje je svjetlost“ s ciljem opremanja djece potrebnim školskim priborom.

U provedbi projekta, Humanity First Hrvatska surađuje s drugim lokalnim organizacijama, kao i školama, a kako bi projekt uspio, vrlo bitan dio je dobra komunikacija sa školskim dobavljačima.

„Obrazovanje ima ključnu ulogu u osnaživanju siromašnih i to ‘otključavanjem vrata znanja’ čime se prevladaju prepreke koje im je nametnulo siromaštvo. Stoga je obrazovanje moćan alat kako bi se prekinuo krug siromaštva. Ono donosi pojedincima znanje, vještine i sposobnosti kako bi se osigurala bolja budućnost puna mogućnosti. Ova analiza potaknula je Humanity First Hrvatska da uvede projekt „Znanje je svjetlost“. U ovom projektu Humanity First pomaže i osigurava školske potrepštine potrebitim učenicima koji pohađaju osnovnu školu. Humanity First naglašava da samo dobro opremljeni učenik može pronaći duševni mir kako bi se potpuno koncentrirao u školi. Koncept znanja kao prosvjetljenja dokazuje njegovu transformativnu prirodu, budući da osvjetljava naše umove, širi naše perspektive i tjera nas prema napretku. Stoga je znanje katalizator osobnog rasta i kao rezultat na široj razini pokretač društvenog razvoja“, rekao je Munawwar Muhammad Khan, predsjednik Humanity First Hrvatska.

Dodao je kako Humanity First HR također tvrdi da znanje poput svjetla potiče empatiju, toleranciju i razumijevanje za druge rušeći barijere predrasuda.

„Svijet se trenutno suočava s novim oblicima izazova koji predstavljaju prijetnju našoj egzistenciji na primjer klimatske promjene ili ratovi koji se vode za prirodne resurse. Vjerujemo da je jedino ispravno obrazovanje na temelju golemog znanja koje može iznjedriti stručnjake za ova područja koji nas onda mogu voditi prema izlazu iz kriza izmišljanjem i istraživanjem novih rješenja koja će koristiti cijelom čovječanstvu. Govoreći s društvenog aspekta, znanje koje osvjetljava druge ima ključnu ulogu u promicanju društvenih jednakosti i smanjenja nejednakosti“, naglasio je predsjednik Humanity First Hrvatska.

humanity-first-lifestyle-školski-pribor-modnialmanah

Dakle, poruka koju Humanity First želi širiti je da se ne dopusti ograničavanje pristupa znanju i obrazovanju na bilo koji način nego da se radije osvijetli svijet znanjem na temelju strasti i brige za druge. Time će se omogućiti rađanje i razvoj onih genijalnih umova čiste duše koji će osvijetliti budućnost koja je trenutno skrivena pod tamnim oblacima koji su se nadvili nad nama.

Istaknimo na ovom mjestu i zahvalimo Narodnim novinama koje su nam dale velikodušan popust. Također, veliko hvala Osnovnim školama Stjepana Bencekovića, OŠ Brezovica, OŠ Sveta Klara, OŠ Soblinec, OŠ Dubrava, OŠ Kašina koji su prikupili školske predmete za Humanity First Hrvatska i omogućili da se malo i poveća broj paketa školskog pribora u vrijeme inflacije i poskupljenja.

Ukupna procjena vrijednosti primljenog školskog pribora od svih škola iznosi otprilike 1.600 eura.

„Ovaj doprinos neosporan je znak i dokaz činjenice da djeca koja se školuju u tim školama razumiju našu poruku da je briga za druge sastavni dio društva razvijati se na zdrav način koji s druge strane obasjava svjetlom i daje nadu potrebitima i da se na njih ne zaboravlja. Rekao bih da je veliko znanje i mudrost ‘povlačenje užeta umjesto samog sebe vjerojatno sigurniji način za postizanje ciljeva individualnoj, ali i kolektivnoj razini. ‘Znanje je svjetlost’ je slogan koji trebamo držati u srcu i nastojati djelovati u tom smjeru ne samo za sebe već i za druge“, zaključio je Khan.

Ravnateljica OŠ Dubrava Marijana Kozumplik Kemenović je rekla kako “s udrugom Humanity First surađuju od početka školske godine 2022./2023.“.

„U sklopu humanitarne akcije „Znanje je svjetlost“ deset učenika naše škole dobilo je prigodne pakete školskog pribora. Zatim smo se uključili u božićnu humanitarnu akciju te u suradnji s učenicima, roditeljima i djelatnicima škole prikupili određena financijska sredstva koja su namijenjena za nabavu namirnica za potrebite obitelji sa šireg područja Zagreba i Zagrebačke županije. Gdin Khan je u ime organizacije Humanity First Hrvatska predao 15 paketa hrane našim potrebitim učenicima i njihovim obiteljima.

humanity-first-lifestyle-školski-pribor-modnialmanah

U svibnju smo se uključili u humanitarnu akciju „Znanje je svjetlost“. Prikupljali smo gumice, trokute i flomastere. U sklopu akcije gdin Khan je darovao naših 20 potrebitih učenika prigodnim paketima školskog pribora. Učenici su se jako razveselili paketima.

Svakako planiramo nastaviti suradnju s udrugom na obostrano zadovoljstvo znajući da su ovakve inicijative plemenite i hvalevrijedne“, naglasila je ravnateljica OŠ Dubrava.

I OŠ Sveta Klara jedna je od škola čije djelatnike i učenike raduje suradnja s udrugom Humanity First Hrvatska.

humanity-first-lifestyle-školski-pribor-modnialmanah

„Suradnja udruge Humanity First i naše škole nastavila se i ove godine. Na prijedlog udruge, u našoj školi organizirano je prikupljanje školskog pribora koji će biti uvršten u pakete školskog pribora za učenike slabijeg imovinskog statusa. Prikupljali smo vodene boje, bilježnicu A4 formata na kvadratiće te markere. U akciji prikupljanja školskog pribora sudjelovali su zaposlenici i učenici naše škole te roditelji učenika. Osim vodenih boja, markera i bilježnica A4 formata na kvadratiće, akcijom prikupljanja školskog pribora, naša škola prikupila je: 156 vodenih boja, 7 setova flomastera, 4 kemijske olovke, 22 olovke, 1 šiljilo, 3 gumice, 1 lijepilo, 1 šestar, 1 trokut set, 4 seta drvenih bojica, 3 seta kistova, 279 markera, 41 permanent marker, 215 bilježnica te 3 pernice.

Kako bi olakšala roditeljima, a djeci uljepšali početak nove školske godine, udruga Humanity First i ove godine odlučila je pokloniti 35 paketa školskog pribora i majice za sportske aktivnosti za učenike slabijeg imovinskog statusa naše škole u vrijednosti od 1130,75€.

Veliki odaziv zaposlenika, učenika i njihovih roditelja ovoj hvalevrijednoj akciji te uspjeh same akcije prikupljanja školskog pribora, daje nam poticaj za daljnju suradnju s udrugom Humanity First kako bismo pružili pomoć obiteljima naše škole kojima je pomoć najpotrebnija.“, rekla je Tajana Babić, ravnateljica OŠ Sveta Klara.

„OŠ Brezovica već 5 godina sudjeluje u akciji Humanity First, iz čega se može zaključiti da smo zadovoljni akcijom i da je odaziv dobar. Jednostavna je procedura i prijava, a paketi su obilni i praktični. Komunikacija je laka i pravovremena, tako da veliki broj paketa u kratkom roku dođe u prave ruke.

humanity-first-lifestyle-školski-pribor-modnialmanah

Ove godine, uz pomoć učitelja i razrednika, procijenili smo da bi paketi školskog pribora ili torbe olakšalo početak nove školske godine za 67 učenika, zatim smo javili potreban broj i vrstu paketa te ubrzo dobili potrebno. Iz godine u godinu potreba za ovakvim akcijama je sve veća, a obitelji su jako zahvalne i pohvaljuju inicijativu.

OŠ Brezovica trenutno je u procesu prikupljanja školskog pribora za donaciju te se i ovdje nadamo dobrom odazivu. Škola se redovito uključuje u akcije prikupljanja različitih dobara za donacije potrebitima, kako za vlastite učenike, tako i za druge, a tu tradiciju svakako ćemo nastaviti i u narednim godinama.“, rekla je Lucija Šikuten, stručna suradnica pedagoginja OŠ Brezovica.

Inače, donacija školskog pribora odvijala se dva dana 15. i 16. lipnja.

Tako je u OŠ Horvati podijeljeno osam paketa školskog pribora i osam majica, u Domu za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu 17 paketa školskog pribora i 17 majica te dodatni školski pribor za cijeli dom, Domu Caritas Brezovica doniran je veliki sortiment školskog pribora za cijeli dom, a OŠ Sveta Klara 37 paketa školskog pribora i 37 majica.

humanity-first-lifestyle-školski-pribor-modnialmanah

Drugoga dana, 16. lipnja donirano je OŠ Soblinec 15 paketa školskog pribora i 15 majica, OŠ Kašina jedan paket školskog pribora, četiri torbe i majica, Caritasu Kašina osam paketa školskog pribora i četiri torbe te OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanićku osam paketa školskog pribora.

humanity-first-lifestyle-školski-pribor-modnialmanah

Još je sedam paketa školskog pribora podijeljeno individualno učenicima u potrebi.

Trenutno nema komentara

Comments are closed