Kreativnost u #ostanidoma fazi

Makrame, umjetnost ‘čvoranja’ postaja je toliko popularna da je iz okvira umjetnosti prešla u modu i lifestayl. Riječ je o tehnici izrade određenih predmeta koristeći čvoranje. Potrebne su vam dakle ruke, sirovina od koje ćete raditi (užad, vuna, trake) i mašta!

https://www.youtube.com/watch?v=xunHHYoregY&feature=youtu.be

Kako započeti? Savladavanje osnovnih čvorova sastavni je korak koji će vam pomoći da lakše shvatite složenije tehnike vezanja. Postoji nekoliko desetaka čvorova makrame koje možete naučiti, a ti čvorovi mogu biti jednostavni ili složeni. Najčešći čvorovi poznati su pod nazivom pola i čvor. Kad njih dobro svladate lako ćete nadograditi metodu pletenja složenijim čvorovima.

Trebate li naputak? Evo tutorijala koji je nas naučio puno:

Što još trebate znati? Svoju popularnost, ova je tehnika stekla 60-ih i 70-ih godina kad su tapiserije (slike nastale čvoranjem) ukrašavale zidove popularnih boema. No, makrame se radio puno prije, u 17. stoljeću u Engleskoj kad je ova tehnika bila razonoda žena na dvoru kraljice Marije II. No, žene nisu bile jedine osobe koje su prakticirale makrame. Mornari su ovom tehnikom kratili vrijeme za dugih putovanja, a proizvode prodavali u lukama. Tako se i ova tehnika proširila i popularizirala u svijetu.

Trenutno nema komentara

Comments are closed