Koji ste tip šopingholičarke ?

Ukoliko ste ovih dana izvukli iz ormara hrpu odjeće koju ste kupile a jednom ili nijednom odjenule nemojte se pitati ‘gdje mi je bila pamet, zašto sam to kupila?!’. Za sve su krivi hormoni, posebno hormon sreće koji se kod žena koje vole kupovinu luči podižući adrenalin. Rezultat trenutno zadovoljstvo i neopisiva sreća. Uz hormone, za to kakve smo kad kupujemo, zaslužna je i naša osobnost pa se šopingoholičarke dijele na one koje vole,osnovno ne vole šoping. One koje ga ne vole proživljavaju suprotne emocije od onih ‘ludih za kupovinom’ poput stressa i anksioznosti.

shopping-šopingholičarke-modnialmana

O tome kako šopingirati, čitajte dalje…

Loše ste volje? Izbjegavajte šoping!
Naime, tužni ljudi se najčešće osjećaju manje vrijednim. U želji da se oraspolože, često odlaze u šoping i da bi podigli samopouzdanje, izdvajaju za neki predmet više novca nego što bi to učinili da su dobro raspoloženi…

Obuzdajte napad šopingholizma
Ne nosite sa sobom mnogo novca da ne biste pali u iskušenje da kupite ono što vam nije potrebno. Ne kupujte nešto usko, vjerujući da ćete smršaviti znajte da biste prvo trebali izgubiti suvišne kilograme. U kupovinu odjevnih komada idite jednom do dvaput mjesečno s definiranom strategijom.

Kojem tipu pripadate?
Postoji ‘terapijski šoping’ kojem su sklone žene koje se trude da kupujući zaborave na brige, ‘nužno zlo šoping’ kojeg obavljaju žene koje preziru kupovinu te kupuju na brzinu metodom „zgrabi i bježi”. Tu su i ‘lovci’, odnosno žene koje isključivo prate sniženja i kupuju puno i povoljno. Zatim slijede žene koje uvijek kupuju ‘u društvu’. One kupovinu pretvaraju u cjelodnevni događaj isprepleten pauzama za ručak i kavu. Posljednja kategorija su ‘usamljene lutalice’, odnosno žene koje šoping doživljavaju kao vrijeme opuštanja provedeno van kuće u kojem najradije uživaju same.

Trenutno nema komentara

Comments are closed