Književne preporuke: četiri ljetne napetice za sve vremenske (ne)prilike

Vrućine, sparine, iznenadne oluje… Malo je reći da nas ljeto 2023. drži u neizvjesnosti iz dana u dan. Tražite li bijeg od izvanrednih vijesti i dozu kontrolirane napetosti i uzbuđenja koje golica maštu, naš savjet je uranjanje u svijet jednog dobrog, punokrvnog trilera. U nastavku vam zato donosimo četiri književne preporuke za napeto opuštanje u predstojećim danima, neovisno o vremenskim uvjetima.

Iz pera Tess Sharpe, nagrađivane američke spisateljice i urednice, stigao je napeti roman Sva moja lica (The Girls I’ve Been). Radnja ovog laganog trilera vrti se oko kćeri koja je, odrastajući uz majku prevaranticu, neprestano bila prisiljena mijenjati identitete i glumiti uloge. Sva moja lica neobičan je triler koji se bavi upravo problematikom identiteta i odnosom prošlih i sadašnjih iskustava, a uz to dojmljivo ocrtava načine zlostavljanja, ali i mogućnosti izlječenja. Intrigantna i neobična, Sva moja lica uvjerljivo pričaju o djevojačkoj snazi i progovaraju o ljubavi, prijateljstvu i vjeri u vlastite sposobnosti. Prijevod na hrvatski donosi Sandra Nikoletić.

lifestyle-znanje-knjige-ljeto-modnialmanah

Na izoliranoj farmi usred goleme ravnice zatočena je mlada žena. Čudovište koje ju je otelo drži je pod potpunom kontrolom već punih sedam godina. Kada u tim nemogućim, klaustrofobičnim uvjetima otkrije da je trudna, odluči pobjeći pod svaku cijenu. Premisa je ovo tjeskobnog trilera Zadnje što će izgorjeti (The Last Thing to Burn) u kojem vas proslavljeni britanski autor trilera i krimića Will Dean odnosi na mračno putovanje jedne hrabre junakinje spremne suočiti se sa samim zlom. Prijevod na hrvatski potpisuje Silvija Čolić.

lifestyle-znanje-knjige-ljeto-modnialmanah

Mračno duhovitu, napetu priču o ubojstvu, ambiciji i ljubavi donosi Rachel Hawkins u svom prvom romanu za odrasle – Zaključana (The Wife Upstairs). Ovaj krimić obrće bezvremensku priču o zabranjenoj ljubavi, nesmotrenoj privlačnosti i ženi koja jednostavno neće ostati zakopana. U ovoj novoj verziji jednog od najuvrnutijih ljubavnih trokuta u povijesti književnosti (Jane Eyre, op.a.), koja će gospođa Rochester dobiti svoj sretni kraj? Prijevod Zaključane donosi Karlo Nikolić.

lifestyle-znanje-knjige-ljeto-modnialmanah

Deveta kuća (Ninth House) nagrađivani je fantasy triler Leigh Bardugo, proslavljene autorice fantastičnog serijala Sjena i kost po kojem je snimljena i istoimena Netflixova serija. Deveta kuća prvi je roman za odrasle ove autorice, a sam Stephen King za njega je rekao kako se radi o najboljem fantasyju kojeg je pročitao posljednjih godina. Radnja prati Alex Stern, posebnu djevojku koja je cijelog života okružena ljudima koje samo ona vidi. Odrasla u Los Angelesu uz mamu hipijevku, rano je napustila školu i našla se u svijetu bijednih poslova i sumnjivih tipova. Nakon traumatičnog događaja Alex se nudi nova prilika – da uz pokrivene troškove redovito studira na Yaleu. U čemu je kvaka i zašto baš ona? U potrazi za odgovorima, Alex stiže u New Haven, gdje dobiva zadatak pratiti aktivnosti tajnih društava na jednom od najprestižnijih sveučilišta na svijetu… Sjajan prijevod potpisuje Ira Wacha-Biličić.

lifestyle-znanje-knjige-ljeto-modnialmanah

Navedene knjige dostupne su u svim bolje opremljenim knjižarama diljem Hrvatske i na webshopu znanje.hr, a više o naslovima pročitajte u priloženoj objavi za medije.

Trenutno nema komentara

Comments are closed