Kapa ili šešir?

Zahladilo je, pokrijte glavu! Što je bolje – kapa ili šešir? Ako ne znate odgovor čitajte dalje! Kape su primarno pokrivalo za glavu, ali i puno više od toga. One štite od hladnoće, ali i savršeno prekrivaju lošu frizuru, sijede vlasi, izrast. Po bontonu ih žene ne trebaju skidati u zatvorenim prostorima, pa su unatrag nekoliko sezona kape postale pravi modni detalj u hladnijem dijelu godine. Kad pogledamo ponudu kapa u street style trgovinama vidimo različite vrste! Obična kapica, kapica s ukrasima, s velikim ukrasom na samom vrhu, model koji se preklapa, pa i francuska kapa.

Kako odabrati onu pravu? Koju ćete kapu odabrati ovisi o tome kakvo imate lice. Primjerice za uska i duguljasta lica idealne su kape s mogućnosti preklapanja preko ruba kako bi se dodao volumen. Ako je rub druge boje, optički ćete prepoloviti dužinu glave i smanjiti njegovu ovalnost. Za one koje imaju okruglo lice idealni su modeli s dominantnim ukrasom na vrhu jer taj ukras osim što je izrazito moderan ove sezone optički dijeli glavu na dvije polovice. Automatski je lice uže. Manjim licima pristaje jednostavnija kapa od toplog pletiva, a ženama velike glave model koji se može nositi asimetrično. Francuska kapa koja je jedna od najpopularnijih kapa današnjice pristaje svima. Pazite na materijal od kojeg je napravljena – topla, mekana sklona korigiranju pristaje licima s naglašenim jagodicama i ženama veće glave, dok klasična tanjurasta ženama srcolikog oblika lica.

Vrijedi li to pravilo i kad je o šeširu riječ?
I šeširi su modni detalj koji je postao dio outfita, a za odabir idealnog modela vrijedni pravilo – što je lice manje/uže to neka bude i manji obod šešira, a što je lice punije to neka na obodu bude utor. Za razliku od kapa gdje je lijepo da se vidi kosa, kod šešira je često elegantno i sakriti kosu!

Trenutno nema komentara

Comments are closed