Kako prati, sušiti i glačati svilu?

svila-savjet-modnialmanahSvila je opet u modi! Ona nježno dodiruje kožu dajući finoću odijevanju! Spada u prirodne materijale napravljene od vlakana dobivenih iz čahure dudovog svilca (koji u samo nekoliko mjeseci svoju čahuru pretvori u nježnu tkaninu). Ona odlično apsorbira vlagu, pa je dobro poznato da ljeti hladi, a zimi grije. Svila se smatra najluksuznijim od svih tkanina, zadržava svoj oblik i nakon stotinu pranja, ne gužva se…

Znate li kako je održavati?
• O kojoj je svili riječ? Proučite ušivnu etiketu. Ukoliko imate odjevni predmet od tanke i osjetljive svile (i nosi oznaku da se ne pere odnesite je u kemijsku čistionicu). Deblje svile održavajte ga pranjem u hladnoj vodi s deterdžentom namijenjenom njezi osjetljivog rublja. Mnoge perilice danas imaju program upravo za pranje ove tkanine, pa koristite ga.
• Uvijek perite samo svilene tkanine u jednom pranju. Na taj ćete način produljiti vijek svilenoj odjeći.
• Pazite i kako sušite odjeću! Ne ‘žmičite’ odjeću kako joj ne bi promijenili oblik i nepotrebno je zgužvali. Nakon pranja odjevni predmet stavite na mekanu pamučnu podlogu (ručnik ili plahtu) i kad se dobro iscijedi objesite na vješalicu.
• Kako glačati? Ukoliko je svila na pravi način oprana i osušena potrebno ju je minimalno glačati. Proučite svoje glačalo i odaberite temperaturu prilagođenu ovoj vrsti tkanine.

Trenutno nema komentara

Comments are closed