Izgorjeli ste? Evo na koji način ublažiti opekline!

Bili ste na suncu samo nekoliko minuta, vozili ste bicikl po sjenovitim ulicama do posla, samo ste na kratko izašli u vrt kako biste zalile cvijeće… Posljedice? Crvena, upaljena koža i ni malo lijepi bijeli tragovi na licu i tijelu! Ne izgleda baš lijepo (o peckanju da ne govorimo) ali događa se… Kako se kaže da koža pamti sve, zapamtit će to da je niste zaštitili od jakog sunca, a kako se ne bi previše bunila, krenite s dubinskom njegom kako bi zapamtila i to. Posljedice će biti manje, opekline će nestati a s vremenom će se izjednačiti osunčani i neosunčani dio kože.

beauty-sunce-opekline-koža-skin-modnialmanah

Evo na koji način ublažiti opekline!

  • Jedan od bakinih savjeta glasi – kad izgoriš prepolovi hladnu rajčicu i polovicom istrljaj opečeni dio kože. Smirit će se i nestat će like razlike između opečenog i neopečenog dijela kože. Posebno je ovo koristan savjet kad vam na licu ostanu tragovi sunčanih naočala primjerice!
  • Crvenilo (opekline) mogu stvoriti veliki problem posebno ako je opečen veći dio kože. Kako biste ublažili taj problem rashladite kožu koja je opečena. U tome će vam pomoći hladan tuš (pazite na mlaz tuša – neka bude što blaži) ili plivanje u moru ili bazenu kad sunce zađe. Važno je boraviti od 10-20 minuta u hladnoj vodi kako bi se umirila upala kože i smanjio prekomjerni dotok krvi u kožu. Imate li opekline na licu stavite na njega oblog (hladni ručnik) i ostavite ga da djeluje 20-tak minuta.
  • Imate li mogućnost, posebno ako je opečena većina tijela, lezite u mlaku – hladnu kadu u koju stavite nekoliko žlica sode bikarbone. Ostanite tako ležati 20 minuta, pa potom lagano tapkajte ručnikom po koži kako biste upili vodu. Iznenadit će vas rezultati.
  • Sad kad ste ublažili upalu kože važno je hidratacija iznutra. Opekline od sunca isušuju vašu kožu oštećujući njezin vanjski sloj i čineći je osjetljivijom na gubitak vode. e.Sad vam je potrebno više vode nego obično pa ne zaboravite piti vodu.
  • Tijekom sljedećih nekoliko dana nastavite održavati svoju kožu hidratiziranom redovitom primjenom hidratantne kreme. Opekline od sunca će se ublažiti, samo će za to možda trebati nekoliko dana njege i hlada.
Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS