Izađite u prirodu – sunce jača vitamin D u tijelu!

Kad se nedavno u medijima počelo pričati o tome koliko je vitamin D koristan u borbi tijela protiv virusa, počeli smo istraživati tu temu i došli do različitih otkrića. Vjerovali ili ne, vitamin D jedan je od najvažnijih vitamina za naše cjelokupno zdravlje, a većina ga u svojem tijelu ima nedovoljno ili malo.

U čemu je njegova glavna zadaća i zašto je toliko važan za naše zdravlje?
Glavni posao vitamina D je zadržati pravu količinu kalcija i fosfora u krvi – to su 2 hranjive tvari koje zajedno čine kosti snažnima. Ako u tijelu nemate vitamin D, vaše tijelo može apsorbirati samo malu količinu kalcija iz vaše prehrane, a apsorbira se samo malo više od polovice fosfora. Bez da se u vaše tijelo apsorbira dovoljno kalcija i fosfora, vaše bi kosti postale krhke i lako bi se slomile.

Donedavno su stručnjaci vjerovali da je glavna uloga vitamina D održavati naše kosti zdravima i sprječavati ih da puknu. No, nova istraživanja pokazala su i mnoge druge razloge zašto je ovaj vitamin toliko važan za naše zdravlje.

zdravlje-zdrav-život-sunce-vitamin-d-modnialmanah

Evo nekih od njih:
Jača kosti i sprečava osteoporozu
Smanjuje rizik od karcinoma, posebno karcinoma debelog crijeva, karcinoma prostate i karcinoma dojke
Smanjuje rizik od dijabetesa, posebno kod mladih i onih koji žive na velikoj nadmorskoj visini
Štiti od bolesti srca, uključujući visoki krvni tlak i zatajenje srca
Smanjuje rizik od multiple skleroze
Poboljšava raspoloženje i funkciju pluća.

Koliko vitamina D treba vaše tijelo?
Osobama starijim od 65 godina vjerojatno treba čak i više od 1000 IU, jer obično ne provode puno vremena na suncu i njihova tijela ne apsorbiraju vitamine onako kako su to nekada bila. A ljudi kojima prijeti nedostatak vitamina D i oni kojima već nedostaje vitamin D trebaju još veće razine vitamina.

Koji su najbolji izvori?
Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost. Samo nekoliko namirnica opskrbljuje vitaminom D u značajnim količinama. Najbolji izvor ovog vitamina za ljude je sunce, a ne dodaci. Isto tako ne zaboravite jesti hranu bogatu ovim vitaminom – jaja, losos, gljive, sir, maslac…

Trenutno nema komentara

Comments are closed