Ikein vodič za održavanje vanjskog namještaja

Provodite li vrijeme na otvorenom? Maštate, družite se i uživate u ukusnoj hrani? Uskoro kreće anticiklona, pa pripremite namještaj i organizirajte piknik. Posebno jer je 1.5. nekako datum za svečano otvorenje sezone roštiljanja.

Ikea već dugi niz godina ima odličan izbor namještaja za eksterijere, pa samo proučili ponudu, ali i usvojili čitav niz njihovih savjeta kako se pripremiti za sezonu uživancije pod vedrim nebom.

Evo što morate znati:

  • Sve što je namijenjeno za otvorene prostore napravljeno je od izdržljivih materijala prilagođenih zaštiti od svih vremenskih uvjeta.
  • Namještaj od aluminija, plastike, plastičnog ratana i čelika gotovo da i ne morate održavati. Treba ga samo očistiti blagim sapunom.
  • Namještaj od akacije, eukaliptusa i drugog punog drva treba njegovati s vremena na vrijeme. Očistite ga blagim sapunom i pokrijte kad ga ne koristite. Sav drveni namještaj iz Ikee već je tretiran bajcom ili bojom, ali preporuka je da ga s vremena na vrijeme ponovno bajcate produžujući mu životni vijek. Koliko ga često trebate bajcati ovisi o lokaciji gdje i načinu na koji ga koristite, kao i izloženosti vremenskim uvjetima. Na primjer, namještaj koji stoji na otvorenom trebalo bi ponovno bajcati kad počne upijati kapljice kiše umjesto da se one zadržavaju na površini. Ako se boja s namještaja počne guliti ili izgledati istrošeno, prebojte je ili premažite bojom za vanjsku upotrebu.
  • Sklopite suncobran kad ga ne koristite. Suncobrane treba dobro očistiti samo jednom godišnje. Pratite upute koje se nalaze na etiketi. Kako biste ga zaštitili od prljavštine, prašine, peludi i kiše koristite TOSTERÖ navlake za suncobran i ako je moguće stavite ga na hladno i suho mjesto ispod krova. Pripazite da suncobran bude suh prije nego li na njega stavite navlaku.
  • Imate li vrtni paviljon uklonite krov paviljona kad je vani vjetrovito ili kad jako kiši. Čistite ga redovito i izvana i iznutra prateći upute koje se nalaze na etiketi. Redovito bajcajte drveni okvir paviljona da spriječiš nastajanje pukotina, a čelični okvir čistite blagim sapunom.
  • Redovitim čišćenjem možete produljiti životni vijek svojim vanjskim ukrasnim jastucima i jastucima za ležaljku. Pospremite ih kad ih ne koristite, po mogućnosti na hladno i suho mjesto u svom domu. TOSTERÖ vreće i kutije za odlaganje praktično su rješenje za odlaganje jastuka. Što još trebate znati? Prije nego li stavljate jastuke u kutiju ili vreću, pazite da su suhi.
    Više inspiracije potražite na https://www.ikea.com/hr/hr/

Foto: Promo

Trenutno nema komentara

Comments are closed