Hand made sapun!

Sapunomanija ne prestaje biti popularna godinama! Posebno onima koji su barem jednom pokušali i uspjeli napraviti svoj vlastiti sapunčić. Osnovni recept nevjerojatno brzo razvija kreativnost pa se u sapune brzo dodaju i neki drugi sastojci- sjemenke, eterično ulje, ostatci spužve, suho cvijeće…

Ukoliko vam se čini zgodnim napraviti svoju mini kolekciju sapunčića (koje btw.možete darovati i svojim prijateljima) evo što morate znati!

Sapun je rezultat osnovne kemijske reakcije između masti ili ulja i lužine. Proces postizanja kemijske reakcije naziva se saponifikacija. Pažljivim odabirom kombinacije kvalitetnih ulja, dodavanjem omiljenog mirisa ili esencijalnih ulja i uskovitlavanjem živahnim bojilom, vaš ručno izrađeni sapun poprima željeni oblik. Kako bi sapun bio savršen, nemojte štedjeti na sastojcima.

praktični-savjet-hand-made-sapun-diy-napravi-sam-modnialmanah

Osnovni recepti!
Rastopiti i uliti: Ovaj jednostavan postupak uključuje topljenje gotovih blokova sapuna i dodavanje vlastitog mirisa.

Hladni postupak: hladni postupak je najčešća metoda izrade sapuna od nule pomoću ulja i lužine.

Vrući postupak: Varijacija hladnog postupka, vrući postupak zahtijeva kuhanje, a sapun se zapravo kuha u polaganoj peći ili pećnici.

Ponovno dostavljanje: Ova metoda melje i miješa serije loše napravljenog domaćeg sapuna i stvara nove.

Svaka metoda ima prednosti, nedostatke i varijacije. Pregledajte dvije najpopularnije metode za odabir svoje metode.

Isprobali smo:
Metoda izrade topiti i uliti sapun je odličan način za početnike. Baza je već prošla postupak saponifikacije. U specijaliziranim trgovinama kupite blokove neobojanog sapuna tzv. bazu! Kad se sapun potpuno otopi na laganoj vatri, dodajte mirisna eterična ulja, boju… . Smjesu izlijte u kalup i sapun je spreman za upotrebu kad se stvrdne.

Topljenja i pretakanja – Da biste započeli s izradom sapuna za topljenje i ulijevanje, trebat će vam nekoliko alata nakon što kupite bazu za sapun. Najpopularnije baze sapuna su bijeli ili bistri glicerin. Za luksuzniji sapun isprobajte podlogu napravljenu od kozjeg mlijeka, maslinovog ulja ili shea maslaca. Postupak je vrlo jednostavan- narežite sapun na komade kako bi se brže rastopili. Možete sadržaj staviti u mikrovalnu pećnicu, miješajući u intervalima od 30 sekundi dok komadići ne postanu tekući i glatki. Ili otopite u dvostrukom kotlu na laganoj vatri, miješajući dok tekućina ne postane glatka. Zatim pustite da se baza ohladi, a zatim umiješajte boje, mirise po vašem izboru. Na kraju ulijte smjesu u kalup za sapun, pričekajte jedan dan dok se sapun ne stvrdne i osuši, izvadite iz kalupa i vaša kreacija je spremna za upotrebu.

Trenutno nema komentara

Comments are closed