Geopark Biokovo-Imotska jezera na UNESCO-voj listi svjetskih geoparkova! Jeste li ga istražili?

Odlične vijesti za Hrvatsku i hrvatski turizam stižu iz Marrakecha (Maroko), gdje je ovih dana održana 8. sjednica Vijeća za globalne geoparkove UNESCO-a, koje je prihvatilo prijedlog o uvrštenju Geoparka Biokovo-Imotska jezera na listu svjetskih geoparkova. Tako se Hrvatska od sada može pohvaliti s čak tri geoparka na navedenoj listi s obzirom na ranije uvrštene geoparkove Papuk i Viški arhipelag što je još jedna u nizu potvrda iznimnog prirodnog bogatstva naše zemlje.

„Hrvatska je u globalnim okvirima prepoznata kao turistička destinacija s iznimno očuvanom prirodom, a vijest o uvrštenju čak trećeg hrvatskog geoparka na UNESCO-vu listu dodatno potvrđuje tu činjenicu. Prirodni resursi su ono najvažnije što svaka zemlja ima, a mi možemo biti ponosi na bogatstvo naše flore i faune, kao i na očuvanost područja od kojih su mnoga netaknuta. Čestitam svim kolegama koji su svojim radom i znanjem doprinijeli ovom iznimnom uspjehu, a mi ćemo to svakako znati iskoristiti prilikom planiranja budućih promotivnih aktivnosti“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Na ovaj je uspjeh ponosna i Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka Biokovo-Imotska jezera, koja je poručila kako park ovime dobiva potpuno novu dimenziju u svjetskim okvirima. „Ovo je velika nagrada za sve nas koji smo predano radili od samog početka, a ujedno i velika motivacija u daljnjem djelovanju jer nam se sada otvaraju novi potencijali za cijelo područje, osobito za područje Imotske krajine“, izjavila je Ćapin.

Na nju se nadovezao Slavo Jakša, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo, koji je poručio kako je područje geoparka od iznimnog kulturnog, povijesnog, ali i prirodnog značaja jer obuhvaća veliku geološku raznolikost i staništa brojnih vrsta biljaka i životinja. Da je Grad Imotski od prvog dana aktivno sudjelovao u financiranju aktivnosti koje su prethodile ovom rezultatu potvrdio je gradonačelnik Ivan Budalić, koji je kao sljedeći korak i cilj najavio izgradnju modernog centra za posjetitelje u sklopu geoparka.

„Dobivanjem UNESCO oznake značajno se podiže razina vidljivosti destinacije i stvaraju se pretpostavke za razvoj geoturizma kao specifičnog i vrlo zanimljivog oblika selektivnog turizma. Naime, ova se vrsta turizma prvenstveno fokusira na geološke i geomorfološke značajke krajolika kao turističke atrakcije i jedan je od najbrže rastućih tržišnih segmenata unutar posebnih oblika turizma. Osim toga, Geopark Biokovo-Imotska jezera pruža mnoge pogodnosti i razvojne mogućnosti za cijelo područje, od razvoja poljoprivrede, ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti pa sve do unaprjeđenja suradnji s drugim parkovima i partnerima“, zaključio je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota.

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Dodajmo kako Vijeće za globalne geoparkove UNESCO-a ima ključnu ulogu u ocjenjivanju pristiglih prijedloga i nominacija, a njegovi se članovi sastaju jednom godišnje kako bi utvrdili ispunjavaju li kandidirani geoparkovi sve propisane kriterije i standarde za uvrštenje na ovu prestižnu listu.

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS