Budite li se umorni? Možda ovo radite krivo!

Jutra nisu vaše doba dana – budite se umorni, treba vam dugo da dođete sebi što često uzima nekoliko sati novog radnog dana. Inercija spavanja odnosi se na kognitivna i senzomotorička oštećenja koja se javljaju odmah nakon buđenja iz dubokog sna nakon čega slijedi dodatna pospanost ili dezorijentacija, poteškoće s koncentracijom, poteškoće u obavljanju finih motoričkih zadataka…

Pojavljuje li vam se to često, posebno nakon vikenda kad dopuštate tijelu da uroni u neku dugu rutinu posvetite se trenutcima kad krećete na počinak. Jer baš tada možda nešto radite krivo.

zdravlje-buđenje-umor-modnialmanah

Evo na što treba paziti:

  • Pazite na važnost higijene spavanja ona se odnosi na navike koje vam pomažu u tome da imate miran san. Kako se manifestira loša higijena spavanja? Nemate redovitu rutinu spavanja, što uključuje dosljedno vrijeme spavanja i buđenja, dugo dnevno drijemanja, gledanje u zaslone telefona ili računala prije spavanja, spavaća soba u kojoj je buka, pretoplo ili previše hladno, ne spavate na udobnom madracu, jedete prije spavanja… Imate li nešto od spomenutog u svojoj svakodnevnoj rutini, promijenite navike.
  • Redovita tjelovježba može pomoći u promicanju mirnog sna. No, trebali biste izbjegavati napornu tjelovježbu prije spavanja, jer to može povećati budnost i odgoditi san.
  • Imate li problema s prekomjernim mokrenjem, buđenje tijekom noći može uzrokovati to da ste ujutro umorni. U nekim slučajevima, mokrenje tijekom noći može ukazivati na temeljno zdravstveno stanje. U drugim slučajevima, to jednostavno može biti znak da konzumirate konzumirate previše tekućine prije spavanja.
  • Konzumacija hrane koja remeti san posebno ako jedete konkretnu, masnu ili začinjenu hranu neposredno prije spavanja. To može izazvati probavne probleme koji će utjecati na kvalitetu sna.
  • Ne uzimajte kofein prije spavanja jer on može stimulirati rad središnjeg živčanog sustava. Izbjegavajte čokoladu ili pića s kofeinom prije spavanja.
Trenutno nema komentara

Comments are closed