Aktivna Hrvatska predstavlja korake za povratak u dobru formu nakon poroda

Često se postavlja pitanje kada uopće početi sa vježbanjem nakon poroda? Ako znamo da je i obična šetnja jedan oblik zdrave aktivnosti, odgovor bi bio da se u dogovoru s liječnikom može početi ubrzo nakon poroda. Naravno, svaka rodilja sama može procijeniti koliko samostalno može hodati, a da pritom ne trpi bolove. Kombiniramo li sa desetominutnom šetnjom vježbe disanja (trbušno/dijafragmatsko disanje), odnosno vježbe koje aktiviraju i bude mišiće koji se nalaze uz kralježnicu imati ćemo dobre benefite na kompletni tjelesni sustav praktički odmah nakon poroda.

«Već nekoliko dana nakon poroda, počela sam s laganim razgibavanjem i šetnjama. Intenzitet aktivnosti sam povećavala osluškujući svoje tijelo, ali i slušajući savjete liječnika. S redovnim treninzima, koji uključuju barem tri puta tjedno po 45 minuta vježbi, krenula sam nakon tri mjeseca. Danas, se osjećam izvrsno i potpuno sam se vratila u formu u kojoj sam bila prije trudnoće!» – otkriva manekenka i studentica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Iris Rajčić koja je nedavno postala mama djevojčice Elizabet.

Što morate znati?
Prva četiri tjedna nakon trudnoće korisno je primjenjivati i vježbe opuštanja, yoge, kako bi potpuno smirili burne reakcije organizma poslije poroda te stvorili dobre temelje za vježbanje u kasnijim postporođajnim fazama. Isto tako, ne smije se zanemariti ni svakodnevna dvadesetominutna šetnja niskog intenziteta kako bi pozitivno utjecali i na kardiorespiratorni sustav. Nakon mjesec dana, kombinacija tridesetominutnog trčanja umjerenim ili šetnje žustrijim intenzitetom sa kvalitetno dizajniranim vježbama jakosti, svakako je poželjna. Vježbe jakosti možete izvoditi svakodnevno, pa čak i više puta dnevno kako biste pozitivno utjecali na posturu i držanje tijela te općenito djelovali vrlo dobro na lokomotorno zdravlje. Majke samo tjelesnom aktivnosti, koja je naravno zdrava i optimalna, mogu vrlo dobro utjecati na kompletan organizam, te stresnu postporođajnu fazu prebroditi bezbolno i lako, naravno uz sve dodatne benefite koje ona sa sobom nosi.

Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, te uz generalno partnerstvo HEP-a. Idući zajednički trening održat će se u Rovinju u srijedu, 12. travnja u 15 sati u sklopu projekta Snaga djece u pokretu. Prijavite se za vježbanje na www.aktivnahrvatska.hr.

iris-rajčić-modnialmanah-aktivna-hrvatska

iris-rajčić-modnialmanah-aktivna-hrvatska

iris-rajčić-modnialmanah-aktivna-hrvatska

iris-rajčić-modnialmanah-aktivna-hrvatska

Trenutno nema komentara

Comments are closed