8 savjeta da vam odjeća dulje izgleda novo

Dugo ste gledali tu haljinu u izlogu i sada kada ste ju napokon kupili, i sigurno želite da što je moguće dulje izgleda novo i očuvano. Kako bismo vam u tome pomogli, pripremili smo 8 jednostavnih savjeta, stoga, nastavite čitati!

1. Perite samo kada je zaista prljavo

Iako se ovo može činiti vrlo neobičnim savjetom, ali pokušajte prati svoju odjeću što je manje moguće. Ako ima sasvim malu mrlju, pokušajte ju ukloniti vlažnoj krpicom i laganim trljanjem ili pak nekim blagim sredstvom za čišćenje, i ako uspijete, nećete ju trebati prati cijelu. Učestalo pranje dovodi do rastezanja niti, blijeđenja boje i svih onih drugih stvari zbog kojih odjeća izgleda iznošeno.

2. Koristite niže temperature

Naravno, svu odjeću ipak treba ponekad oprati. No, jeste li razmišljali o tome da ju operete na nižim temperaturama, recimo na 30 stupnjeva? Moderni deterdženti uklanjaju zaprljanja i na nižim temperaturama, a vi ćete očuvati izgled svoje odjeće. Naravno, ovo se ne odnosi na donje rublje, ručnike, posteljinu i drugo rublje koje zahtjeva pranje i održavanje na višim temperaturama kako bi se kvalitetno opralo.

I sušilica za rublje ima različite temperature sušenja, tako da i to možete prilagoditi kako biste očuvali svoje rublje.

odjeća-savjeti-duže-izgleda-novo-modnialmanah-jeftinije-hr

3. Vodite računa o uputama

Ako niste baš sigurni kako održavati svoju omiljenu odjeću, pogledajte što piše na ušivenoj etiketi. Možda ćete otkriti da ju cijelo vrijeme perete na previsokoj temperaturi ili pak da ju ne smijete glačati.

4. Okrenite na naopaku stranu

Ovo je posebno važno kada su u pitanju traperice i drugi modeli hlača: okrenite ih naopačke kada ih perete kako biste očuvali boje i izgled odjeće.

5. Optimalno koristite svoje strojeve za pranje

Kada želite uštedjeti i vremena i novca, sigurno dolazite u iskušenje da prenatrpate perilicu. No, osim što to nije dobro za samu perilicu, nije dobro ni za rublje koje perete. Naime, kada ga je previše u bubnju, ono se tare jedno o drugo što dovodi do pojave oštećenja, a s vremenom i gubitka boje. Kako i u drugim područjima života, tako je i ovdje umjerenost ključna – ni previše ni premalo.

6. Razmislite koliko deterdženta stavljate

Današnji moderni deterdženti za pranje rublja su u pravilu vrlo kompaktni, što znači da ih ne treba puno za jedno pranje. Previše deterdženta može dovesti do toga da boje vašeg rublja jako izblijede već i nakon nekoliko pranja. Pogledajte upute na pakiranju deterdženta, a ako nikako ne možete odrediti koliko vam je potrebno, tada je možda bolje da se odlučite za tablete. Kada koristite tablete za pranje, tada znate da vam je za jedno pranje dovoljna jedna tableta, što će vam značajno olakšati doziranje.

7. Izbjegavajte kemijsko čišćenje

Rijetki su oni među nama koji svoju „svakodnevnu“ odjeću redovito nose u kemijske čistionice, ali, kada i na to dođe red, koristite njihove usluge samo onda kada je to zaista nužno. Tijekom kemijskog čišćenja koriste se jake kemikalije koje polako uništavaju vlakna u tkaninama.

8. Potražite kvalitetne komade

Na kraju, iako ovo možda na prvi pogled zvuči poprilično nelogično, no, ako se odlučite za odjeću proizvedenu od kvalitetnih materijala, oni će bolje podnositi pranja i nošenja, što znači da će i dulje vremena izgledati nova.

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti prikazana