5 savjeta koja trebate prilikom pranja rublja!

Obojana odjeća, smanjena omiljena vesta, pomiješane tkanine u perilici zbog čega su neki omiljeni komadi dobili ‘mucice’ samo su neki scenariji neuspješnog pranja rublja. Razlog mogu biti krive etikete na određenim odjevnim predmetima (pa koristite krive temperature za pranje) ali i vaše neznanje poput krive upotrebe sredstva za održavanje odjeće i ‘hektolitri’ omekšivača uz želju da imate mirisne ormare.

praktični-savjeti-modnialmanah-pranje-veša

Kako se to ne bi dogodilo, evo pet savjeta kako održavati rublje na prave načine!
• Važno je razvrstati rublje! Kad to naučite napraviti, znajte pola posla je obavljeno! Što morate znati? Postoje dva važna kriterija – osjetljivost rublja i boja tkanine. Tkanine prvo razvrstajte prema boji. Bijelo i svijetlo rublje na jednu stranu, a šareno i tamno na drugu. Dobivena dva dijela potrebno je dalje sortirati prema osjetljivosti rublja. Za svaku od dobivenih kategorija postoji poseban program i način pranja, dozvoljena temperatura i deterdžent.
• Koristite odgovarajući deterdžent! Previše deterdženta oslabiti će intenzitet boja, a previše omekšivača utjecati će na strukturu tkanine. Ono što vam je potrebno u vašoj kupaonici su- univerzalni deterdžent za bijele i svijetle tkanine poput kuhinjskih krpa, posteljine, lana i donjeg rublja. Njegova specijalnost: rublje se ne samo čisti, već i izbjeljuje. Deterdžent za šareno i tamno rublje, te specijalizirani deterdžent za osjetljive tkanine kao što su vuna i svila ili crna odjeća.
• Što znate o temperaturi pranja? Temperatura i program pranja ovisi o stupnju zaprljanja i osjetljivosti rublja. Ako je odjeća malo prljava, dovoljan je program na niskoj temperaturi (30-40 °C). Ovaj program odnosi se prijateljski prema tkaninama ali i okolišu. 60 °C ili više stupnjeva biraju se prvenstveno za zaprljanije i otpornije tkanine poput posteljine, ručnika, kuhinjskih krpa i donjeg rublja.
• Pazite na posebne tkanine! Posebno one od kojih su napravljeni vaši top komadi u ormaru. Primjer može biti kaputić od kašmira kojem je potrebno osvježenje, ali i svileni šal! Odjevne predmete od kašira tako perite u perilici rublja na programu za pranje vune. Kašmir ne voli sunce, pa nije poželjno sušiti ga na suncu. Umjesto toga najbolje ga je vodoravno položiti na raširene ručnike kako se ujedno ne bi i rastegao. Svila je isto jako osjetljiv materijal. Perite je ručno ili u perilici na programu za ručno pranje. Izbjegavajte centrifugu!
• Što je s netipičnim predmetima za pranje? Najbolji su primjer platnene tenisice! Možete ih oprati ručno ili u perilici za rublje ako ih prethodno stavite u zaštitnu vrećicu za osjetljive predmete. Perite ih na programu i s deterdžentom za osjetljive tkanine na temperaturi od 30 do 40 °C. Prije pranja izvadite vezice. Obuća će se osušiti brže ako joj uklonite uložak i napunite je izgužvanim novinskim papirom.

Trenutno nema komentara

Comments are closed