Znate li razliku između PMS-a i PMDD-a?

Pojam PMS vrlo je popularan u svakodnevnoj ženskoj komunikaciji i iza njega se skrivaju sve promjene raspoloženja, bolovi u predjelu trbuha ali i mnogo toga drugog što možda i nije PMS ali ga tako žene nazivaju! A znate li što je to PMDD? Predmenstrualni disforični poremećaj, hormonska je promjena (dominacija hormona estrogena) koja uzrokuje pad serotonina, što uzrokuje promjenu raspoloženja (najčešće se simptomi opisuju poput simptoma menopauze). Na bazni PMS u ovoj fazi ciklusa dolazi još do anksioznosti, umora, osjećaja gubitka kontrole, poteškoća s koncentracijom, depresije što nosi PMDD. Ako vaše promjene raspoloženja postanu dovoljno ozbiljne da utječu na vaše odnose i funkcioniranje u svakodnevnom životu, otiđite liječniku što prije.

pms-pmdd-zdravlje-razlika-modnialmanah

U blažim stanjima, koja ste osvijestile, PMS i PMDD možete i same regulirati sprečavajući tako promjene raspoloženja, nadutost, promjene u dojkama, obilne menstruacije ili njihov izostanak.

Kako na prirodni načini djelovati na PMS i PMDD?
Jedan od načina na koji vaše tijelo eliminira višak estrogena je kroz crijeva. Ako je vaš probavni sustav trom, estrogen koji jetra izlučuje u žuč ima dodatnu priliku da se ponovno apsorbira u krvotok kroz crijevni trakt. Imate li redovitu stolicu fokusirajte se na ovo: jedite povrće bogato vlaknima, pijte više vode ali i malo jabučnog octa prije jela, provjerite vlastiti mikrobiom, pojačajte unos magnezija.

Foto: Pexels

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS