Svrbe vas uši? Evo koji mogu biti razlozi!

Poznato je kako se u unutrašnjosti uha nalaze sitni završeci živaca, pa može doći do škakljanja unutar uha. Kada vas svrbe uši, taj osjećaj može biti mučan i neugodan pa mnogi guraju u unutrašnjost uha štapić s vaticom. Nemojte to raditi. Fokusirajte se na uho i otkrijte neke razloge zašto uši svrbe!

  • Infekcija često nazvana ‘plivačko uho’ je česta infekcija uha sa svrbežom kao jednim od simptoma. Javlja se kada voda ostaje u ušnom kanalu i stvara vlažnu okolinu, potičući rast bakterija. Uz nju, svrbež može izazvati i gljivična infekcija. Svrbež uha je glavni simptom, ali također možete osjetiti bol, osjećaj punoće, pa čak i tinitus ili djelomični gubitak sluha. Ako se to pojavi posavjetujte se s liječnikom.
  • Jeste li primijetili da vas ponekad svrbe uši kada ste prehlađeni ili kašljete? Ako vam liječnik ne dijagnosticira infekciju srednjeg uha, izvor svrbeža može biti upala grla.
  • Utjecaj kožnih bolesti ili alergija može se manifestirati svrbežom, a jedan od razloga je upaljena koža na ušnim resicama ili oko uha koja svrbi.
  • A vidite sad ovo…S padom estrogena tijekom menopauze, sluznica uha može postati suha, uzrokujući svrbež. Asteatoza je vrsta ekcema u uhu. Karakterizira ga nedostatak cerumena (ušnog voska), što dovodi do suhih i svrbećih ušiju. To je čest simptom perimenopauze ili menopauze kod žena.
  • I za kraj – Guranje pamučnih štapića, čičaka za uši ili čak prstiju u uši za uklanjanje ušnog voska može učiniti više štete nego koristi. Može gurnuti vosak dalje u vaše uho i povećati rizik od infekcije. Može čak oštetiti vaš ušni kanal ili bubnu opnu. Umjesto toga, čistim ručnikom nježno obrišite vanjski dio ušiju. A budući da se vaše uši same čiste, najbolje je ostaviti ušni kanal na miru.
zdravlje-svrbe-vas-uši-modnialmanah
Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS