Što morate znati o racionalnom pranju rublja?

Znate li kako prosječna američka obitelj godišnje opere oko 400 hrpa prljavog rublja (podatke donosi američka organizacija “Energy Star”)

Prema procjenama, oko 17% iznosa računa za električnu energiju čini zbroj svih električnih aparata u domaćinstvu, a frižider, perilica rublja i fen su najveći potrošači.

Kako uštedjeti prilikom pranja rublja?
• Imate li perilicu rublja stariju od 10 godina, plaćat ćete veći račun za električnu energiju. Naime, novije perilice većinom su ekonomičnije, napravljene tako da troše manje električne energije za jednake ili bolje programe pranja.
• Kod novijih perilica nerijetko je i veći bubanj, bez nepotrebnih “miješalica” koje zauzimaju prostor. Osim toga, one troše i mnogo manje vode (10 do 20 litara) za razliku od starijih modela kojima je za jedno pranje potrebno prosječno 30 do 35 litara vode.
• Koristite hladnu vodu kad god možete. Oko 90% energije koju troši perilica odlazi na zagrijavanje vode. Obično pranje u hladnoj i toploj vodi može biti jednako učinkovito kao pranje u vreloj vodi, osim ako se borite sa tvrdokornijim mrljama. Osim toga, deterdženti novije generacije djeluje jednako dobro u hladnoj kao i u toploj vodi.
• Napunite vašu perilicu u potpunosti! Na ovaj način nećete samo uštedjeti vodu i električnu energiju, već ćete imati i više slobodnog vremena.
• Ako imate sušilicu, to ne znači da je morate stalno koristiti. Kada je toplo vrijeme, odjeću objesite neka se suši na zraku.

pranje_rublja_savjet_modnialmanah

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS