Roštiljanje u prirodi i vina kojih ima i u supermarketima pa su dostupna lako, ali i fina jako

Čudna nam je ova godina, poprilično dugo je svježe, no valjda ćemo u svibnju dočekati priliku i za roštiljanje u prirodi. Ako ne bude kiše, sezona se može otvoriti na slavni neradni praznik rada 1. svibnja. Na roštilju ili gradelama, kako god tko zove, mogu se pripremati gotovo sve namirnice: povrće, ribe, glavonošci, perad, velike i malene domaće i divlje životinje pa i voće za desert. A kako se često roštilja i na izletima, primjerena će biti i vinska preporuka sastavljena od široko dostupnih hrvatskih vina s kontinenta i obale koja ne dugo tražiti nego se mogu kupiti i u supermarketima.

Namirnice pripremljene na žaru zbog dima su često drukčijih organoleptičkih osobina, no osnovna pravila za odabir vina ostaju isto: bijelo s bijelim, tamnije s tamnijim, masnija hrana sa svježijim vinima, zamašćena, dakle odležana u masnijim marinadama, sa snažnijima, a lijepo je i pokušati pronaći vino koje je istog podrijetla kao i hrana. Grilano povrće, posebno ako je riječ o paprikama ili šparogama, tražit će i vino malo izraženijih aroma, a meso pripremljenu u pikantnijim marinadama i malo neprovrela šećera u čaši, dakle polusuho vino.

Počne li cijela priča sirom ili povrćem “bačenima” na vruću metalnu ploču/rešetku dobar će izbor biti neki sauvignon novosvjetskog tipa, no može se odabrati i Traminac Iločkih podruma iz kategorije kvalitetnih vina koji stoji oko 5,70 eura. Arome su prepoznatljive, ali ne i napadne, a vino suho. Bit će fino i ako među povrćem nad vatrom “protrči” kakvo pile ili “zapliva” manje masna riba. Među slatkovodnima takve su smuđ ili pastrva, a iz mora brancin ili cipal.

ivine-vinske-priče-roštilj-vino-wine-ivo-kozarčanin-modnialmanah-eno-gastro-bakhov-sin1

Sočnija riječna riba, kao što su som ili šaran, odnosno morska bijela poput orade, pristajat će vina izraženije svježine. Odličan će izbor biti vrhunska Graševina Kutjevo (8,5 eura) ili Malvazija Coronica čija je cijena oko 13 eura ili kojih desetak eurocenta više. Ta će se vina lako sprijateljiti i s piletinom, kao i svinjskom vratinom ili carskim mesom.

Veće lignje marinirane nekoliko sati u maslinovu ulju i začinima vole se s punijim vinima poput pošipa. Pošip Čara je dobar, stoji oko 14 eura, a i ima ga. Fina će biti i Žlahtina Sveta Lucija Katunar Wine Estate. Riječ je o izvornoj kvarnerskoj sorti koje najviše ima na Krku, u Vrbničkom polju, no ova je sa strmijeg i puno boljeg položaja Šupele u Bašćanskoj Dragi, nedaleko od crkve sv. Lucije u kojoj su pronašli i Bašćansku ploču, kameni spomenik s početka 12. stoljeća kojim je dokumentirano kako je hrvatski kralj Dmitar Zvonimir darovao zemlju lokalnom benediktinskom samostanu.

Polusuhi Rosé Vina Belje bit će dobro društvo pikantnijem mesu, poput pljeskavica ili ćevapa, a stoji oko 5,5 eura. Crno će vino biti dobar izbor i uz veću plavu ribu s gradela pa i steakove ili meso divljači sa žara. Kod nas se relativno malo ljudi upušta u pripremu takvih jela, no to je poseban doživljaj koji traži dulju pripremu pa i “malo posebnija” vina. Takva su Zlatan Plavac vinarije Zlatan otok iz Svete Nedilje na Hvaru, koji stoji malo više od 13 eura, otprilike pola eura jeftiniji Teran Franca Armana iz istarske Vižinade, ali i Goldschmidt Frankovka vukovarskog Vupika. To se vino pozlatilo na specijaliziranom ocjenjivanju frankovki Kékfrankos Grand Tasting u mađarskom Harkanju, a ima i poprilično prijateljsku cijenu: 6,63 eura.

Na roštilju se može pripremiti i desert. Relativno jednostavno je ispeći ananas narezan na kriške ili poput ražnjića na štapiću. Tijekom pečenja na roštilju, koje traje desetak minuta, prelijeva se smjesom voćnog likera i vanilin šećera, a tko ima dobar putni frižider može pečeni ananas i na izletu poslužiti s kuglicom sladoleda te čašicom slatkog i mirisnog vina poput Muškata ruže porečke Lagune čija je cijena 11,28 eura.

ivine-vinske-priče-roštilj-vino-wine-ivo-kozarčanin-modnialmanah-eno-gastro-bakhov-sin1

Praktičan savjet je birati vina s navojnim čepom za izlete u prirodu kako se ne bi ispostavilo da nitko nije ponio vadičep. Još je praktičnije pakiranje bag-in-box, s metaliziranom vrećicom, ili od čvršćeg najlona, u kartonskoj kutiji s malom slavinom za točenje. Nema problema s otvaranjem, nema straha od razbijanja boce, cijena je po litri niža, a neka vina su i vrlo dobra. Lani u travnju na specijaliziranom ocjenjivanju vina u tom pakiranju najbolje bijelo vino bio je Debit Dalmacijavina, a najbolje crno Badelov Benkovac Cuvée.

Piše: Ivo Kozarčanin – Bakhov sin

Trenutno nema komentara

Comments are closed