Pet dalmatinskih vinarija

Izdvojiti pet dalmatinskih vinarija koje treba posjetiti, otprilike je težak posao kao pronaći pet igala u plastu sijena. Pag, zadarsko i šibensko zaleđe, Kaštela, cijela Dalmatinska zagora, Šolta i svi južniji otoci pa Pelješac i krajnji jug oko Dubrovnika nepresušno su vrelo dobrih vina, gotovo nebrojenim autohtonim sortama i područje s teško izbrojivim dobrim vinarijama. Ovo je, dakle, pet preporuka izabranih prema raspoloženju uoči pisanja teksta. Sutra bih, vjerojatno izabrao drugih pet pa tako svaki dan do kraja ljeta.

Vina Ventus, Vrisnik, Hvar
Vinarija Ventus iz Vrisnika na Hvaru vina je nazvala po lokalnim vjetrovima. Rosé zovu Maestral, pošip im je Jugo, mješavina bijelih sorata prč, maraština, žilavka i bratkovina Levant, a trbljan i plavac mali su Bura. Stigla je potom Bonaca, pa najnoviji Pulenat, plavac mali odležan u bačvicama koji opisuju kao “lujnu i vinsku forcu”.
Ivo Plenković godinama je radio kod slavnog prezimenjaka Zlatana, a vinariju je otvorio s partnerom Mladenom Gurdulićem. Vjetrovi su im lijepa dosjetka i može ubrzati put do kupaca. Od grožđa s južne strane Hvara, koje su nekad prodavali drugim vinarijama, sad rade vrlo ugodna vina oko kojih im pomaže enologinja Marina Jakas. Lijepo su uredili i podrum koji može primiti nekoliko desetaka gostiju.

Luka Krajančić, Čara Korčula
Za svaki dan u tjednu vino od pošipa ima Luka Krajančić iz Čare na Korčuli. Ježina, Statut, Intrada, Opera, Macerirano, Pošip te Pošip Sur lie nazivi su sedam Lukinih vina od izvorne dalmatinske sorte koja ima i svoj spomenik. Na ovom mjestu polovicom XIX. stoljeća Marin Tomašić Barbaca Caparin pronašao je samoniklu lozu pošip. Čuvajući uspomenu na taj događaj podižemo ovu ploču njemu u čast a nama za budućnost, piše na spomen ploči u susjednoj Smokvici. Sur lie znači da je vino odnjegovano na finom talogu što mu daje posebnu punoću, sočnost i kremoznost te jamči dulji vijek. Lukin Pošip Sur lie 2021. je od grožđa iz vinograda starijih od 50 godina na kojima su prinosi između 500 i 750 grama po trsu. Sur lie znači da je vino odnjegovano na finom talogu, što mu daje posebnu punoću, sočnost i kremoznost te jamči dulji vijek. Ove je godine osvojio zlatnu medalju na International Wine Challengeu u Londonu.

pet-dalmatinskih-vinarija-ivo-kozarčanin-modnialmanah-bakhov-sin

Saints Hills, Oskorušno, Pelješac
Vinu Ernest Tolj Dingač 2019. Saints Hills utjecajni američki časopis Wine Enthusiast dodijelio je 99 bodova od mogućih 100 što je najviša ocjena nekom hrvatskom vinu do sad. Tijekom ručne berbe probiru se najbolje bobice plavca malog s Dingača, fermentacija je u bačvicama, potom vino odležava u velikim bačvama dvije godine kako bi se tanini zaoblili, a pune ga u posebne boce od tamnog stakla u kojima je vanjski utjecaj na vino sveden na minimum. Riječ je o maloj seriji posebnog vina s “potpisom” vlasnika koje ima i svoju cijenu. Butelja u internetskoj prodavaonici vinarije stoji 123,45 eura, a sav novac od prodaje namijenjen je nezbrinutoj djeci.
Vinarija je na Pelješcu u staroj kamenoj zgradi u Zagrudi pokraj Oskorušnog, a vinogradi su i na Komarni pokraj kopnene strane Pelješkog mosta te u Istri. Izbor vina je jako velik, a u vinariji imaju i restoran te organiziraju obilaske s kušanjima, po želji i hranom. Dobro je najaviti se.

pet-dalmatinskih-vinarija-ivo-kozarčanin-modnialmanah-bakhov-sin

Grabovac, Donji Proložac
Prekrasan je pogled kroz staklenu stijenu iz kušaonice obiteljske vinarije Grabovac u Donjem Prološcu pokraj Imotskog, a još ljepši s terase, s koje gotovo da se može i brati grožđe. Pravi razlog za posjetu ipak su vinska blaga koja rade otac Ante, sinovi Nikola i Milan te nećak, enolog Mislav Maršić. Proslavili su se vinom Modro jezero. Danas je to mješavina crnih sorata cabernet sauvignon, vranac, trnjak i merlot. Imaju jako dobre pjenušce te odličnu bijelu mješavinu Draga od viogniera, sauvignona, chardonnaya, žilavke i pošipa nazvanu prema položaju Vučja Draga na kojem su ljudi nekad uzgajali krumpire. Od crnih su sorata tamo sadili vranac pa iz berbe 2016. napravili vino koje je bilo drugo najbolje ocijenjeno između 40-ak iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije. Za svaku preporuku i svaki svjetski stol im je i Trnjak riserva 2018. Moćno je to crno vino, raskošnog mirisa i još boljeg okusa, punog tijela i vrlo elegantno.

pet-dalmatinskih-vinarija-ivo-kozarčanin-modnialmanah-bakhov-sin

Vinarija Bora, Podgradina, Posedarje
Vinogradi vinarije Bora obitelji Žuža iz Podgradine pokraj Karinskog mora na jednom su od najtoplijih položaja, a njihov je sauvignon među najsvježijima u Hrvatskoj. Može se “dogoditi” dobro vino, ali ako podjednako pamtljiva daje grožđe iz tri poprilično različite godine, netko vrlo dobro zna što radi u vinogradu i podrumu. Mala je vertikala nedavno pokazala kako Sauvignon 2020. ima izvanrednu citrusnu svježinu te pun okus koji dugo traje, a nije naporan. U berbi 2018. izraženija je gorčina, pomalo i grije, ali svježinu je zadržalo. Dobro vino je imalo objektivan problem: posluženo je nakon odlične berbe 2019. E to je pravi sauvignon. Miris prepoznatljiv, nimalo napadan, a na što arome podsjete, okus potvrđuje. Imaju i vrlo dobro vino od svrdlovine, autohtone crne sorte Ravnih kotara, primjereno tamnoj čokoladi, bogatim i gustim umacima te mesnim jelima, a Pošip 2019. prije dvije godine osvojio je Decanterovo zlato.

Piše Ivo Kozarčanin – Bakhov sin

Zanima vas više o vinima čitajte više Ivinih priča

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS