Znate li od kojih su sve materijala napravljene cipele?

Možda ste i same postavile to pitanje kad ste se našle pred prepunim policama obuče različitog dizajna tražeći par koji je napravljen od fine mekane kože. Kako bi udovoljili različitim trendovima pružajući svakome da odabere ono što mu najviše treba dizajneri iz sezone u sezonu izrađuju obuću od različitih materijala- prave kože (koja je produkt prehrambene industrije), ali umjetnih imitacija koje u svojoj unutrašnjosti imaju prirodne tkanine (platno primjerice) i koje postaju odlična zamjena za pravu kožu.

Nova modna sezona je pred vratima, a pred nama puno izazova kad je obuća u pitanju.

Od kojih se sve tkanina izrađuje obuća?
Najčešće korišteni prirodni materijal koji je idealan za proizvodnju obuće je koža. Može biti kravlja, svinjska, kozja,konjska i koža reptila. Koža diše, meka je, apsorbira i prilagodljiva je stopalima. Može biti glatka (uglađena površina, manjih pora, mat i sjajna), obrađena (glatka, visokog sjaja, održava se nanošenjem voska), ‘nubuck’ (prevrnuta koža koja ima plišani izgled), antilop (brušena koža, manje izdržljivosti od nubuka, s izraženom dlakom) i obložena koža (koža obložena tankim slojem drugih materijala, kao što je poliruetan)

cipele-fashion-modnialmanah-materijal

Suprotno tome su umjetne zamjene – PVC, PU, guma, plastika, eko koža koje svojim izgledom vrlo često podsjećaju na kožu. Osnovna je karakteristika ta da im je propustljivost vode, apsorpcija znoja stopala i prilagodljivost različitim uvjetima mnogo lošija od prirodne kože. Upravo zato, dizajneri u jednom modelu cipele često kombiniraju međusobno različite tkanine.

Eko koža je tkanina napravljena umjetnim putem i ima toliko dobrih vrsti eko kože da se teško može razlikovati od prirodne kože. Osnovna joj je karakteristika to da je laka za održavanje.

Trenutno nema komentara

Comments are closed