Znate li kako je nastala torba?

Može biti velika, mala, šarena, jednobojna, kožna, platnena. U sezoni u prosjeku nosimo barem dvije koje ovisno o odjeći i prigodi kombiniramo uz naš total look. Torba je toliko ušla u naš život da se rijetko kad zapitamo koja joj je povijest i kako smo iskonsku vrećicu za zlato pretvorili u najpopularniji modni detalj današnjice.

Povijest ima i svoju modnu stranu. Danas naučite povijest torbe…

Sve je počelo u davnom Egiptu…
Pojedini Egipćani su oko struka nosili vrećice nalik na one koje su imali plemići u srednjem vijeku. Pojedine ”torbe” su bile izvezene posebnim vezom ili optočene draguljima čime se pokazivao poseban status. U 16 stoljeću torbe već postaju praktične, a za njihovu izradu se koriste različiti materijali poput kože ili platna. Platnene su posebno korištene za put i putovanja. Stoljeće kasnije torbe nose i muškarci i žene, a izrađuju se u više različitih i složenijih oblika. Kako bi savladale posebne vještine u izradi torbi mlade djevojke uče vesti, dok u upotrebu ulazi sve više i korištenje žice radi ljepšeg dizajna.

torba-fashion-povijest-modnialmanahTorba kao modni detalj
U 18. stoljeću klasična odjeća postaje popularna, a moderne žene svoje torbe počinju prilagođavati svojim potrebama i izgledu. Za svaku priliku žene imaju drugačiju torbu dok magazini donose i modne teme- o pravilnom nošenju torbi. No, prava revolucija u proizvodnji torbe dogodila se 1841 godine kad je poduzetnik Samuel Parkinson primijetio je da je novčanik njegove žene premalen i izrađen od lošeg materijala koji ne može podnijeti dulja putovanja. Zatražio je izradu ručnih torbi za svoju suprugu, za različite prigode, ali napravljene od iste kože. Pokrenuo je revoluciju torbi koje su se posebno popularizirale među ženama, iako su ih i muškarci nosili kao ručne vrećice. U istom stoljeću počele su se proizvoditi torbe sa kompliciranijim spajalicama, bravama i unutrašnjim pregradama poput posebnih pretinaca za operne naočale i kozmetiku. Modna industrija 1920. doživljava revoluciju kao i torbe. One postaju ”vjerni pratitelj” žena i ne služe više samo kao način odlaganja odjeće za putovanja ili kao modni dodaci visokim slojevima društva.

Prijelomne 1950-te
Pedesete godine prošlog stoljeća naglašavaju uspon velikih dizajnerskih kuća uključujući Chanel, Louis Vuitton, Hermes, Dior i Gucci. Torbe ovih modnih brendova danas se najviše kopiraju u svijetu, a pojedinci tako dobro repliciraju dizajnerske rukotvorine da ih je teško razlikovati od originala.

Trenutno nema komentara

Comments are closed