Zlatnici, detalji koji postaju modni imperativ

Poklanjanjem zlatnika, proizvoda trajne materijalne vrijednosti čija kupnja predstavlja pravi ulog u budućnost, sigurno nećete pogriješiti jer ovi tradicijski proizvodi temeljeni na hrvatskoj kulturi svakako su mudar izbor svakog poznavatelja hrvatskih običaja koji tim činom iskazuju brigu i želju za boljom budućnosti pojedinca.

Zlatnik je u hrvatskoj tradiciji bio vidljiv znak djevojčina miraza i neodvojiv dio nošnje. Još je češće bio i jest važan i simboličan dar kojim roditelji, djedovi i bake nadaruju djecu i unuke prigodom krštenja, pričesti, krizmi i vjenčanja. Kao plemeniti metal trajnog sjaja, zlato simbolizira ljubav, ali u ovom slučaju ima i praktičnu namjenu – zalihu za možebitne crne dane.

Za tu su svrhu su, primjerice, u zlatarnama Zaks i srebrnarnicama Argentum osmišljeni zlatnici s vjerskim motivima, a među njima su najtraženiji zlatnici „Krštenje“ izrađeni prema idejnom rješenju akademskog kipara Damira Mataušića. Na aversu „Krštenja“ nalazi se Sv. Ivan Krstitelj koji krsti dijete u rijeci Jordan, a na reversu je krstionica kneza Višeslava – jedan je od najznačajnijih spomenika hrvatske kulture ranog srednjeg vijeka iz vremena pokrštavanja Hrvata.

Izrađuju se i zlatnici s motivima gradova – a to su Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Đakovo i Osijek – te s vjerskim motivima: Majka Božja od Kamenitih vrata, Sv. Potvrda, Rajska Djeva Kraljica Hrvata, Majka Božja Međugorska, Sv. Vlaho, Sv. Duje, Sv. Ivan Pavao Drugi, blaženi Alojzije Stepinac i Anđeo čuvar. Tu je i zlatnik namijenjen studentima s motivom Sveučilišta.

zlatnik-fashion-zaks-modnialmanah-1Ni važne povijesne ličnost nisu zaobiđene pa se zlatnici i srebrnjaci rade s motivima Petra i Katarine Zrinski, kralja Tomislava, kralja Petra Krešimira IV, Antuna Mihanovića te biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Među novijima je zlatnik „Istra“ s aversom glagoljičkog slova Č i boškarinom te prikazom istarskog gradića na naličju.

Zlatnici se najčešće naručuju u jednoj od tri težine: 1,75 grama, 3,50 grama i 7,00 grama. Neki od motiva rade se i u varijanti od 14 ili 35 grama te izgledaju vrlo impresivno. Darivanjem zlatnika iskazujemo brigu i želju za boljom budućnošću onih kojima zlatnike darujemo, a popularan su dar i među poslovnim parterima. Kao poslovni pokloni, zlatnici su oduvijek bili iznimno cijenjeni, a uz kupnju bilo kojeg od njih u Zaksu i Argentumu graviraju ih besplatno, sukladno slobodnoj površini. Također, po narudžbi je moguće izraditi zlatnike ili srebrnjake koji imaju otisnuti motiv samo na jednoj strani/licu, a što otvara mogućnost za puno veću gravuru na naličju.

Pogledajte cjelokupnu ponudu ZLATNIKA i SREBRNJAKA

Trenutno nema komentara

Comments are closed