Zima u znaku pliša – evo kako održavati tu tkaninu

savjet-čipka-modnialmanahPliš u svim bojama, ali i na svim odjevnim predmetima hit je ove zime. Kako održavati tu tkaninu kako biste izbjegli oštećenje površinskog dijela?

Osnovni je savjet da čistite pliš ‘na suho’. Mrlje očistite vaticom namočenom u sredstvo za pranje, a prilikom sušenja ravno položite odjeću. A kako peglati? Da biste osvježili odjeću i izbjegli nabore, peglu na paru koristite tako da peglate s unutrašnje strane odjeće. Nikad ne koristite običnu peglu, a za male nabore jednostavno objesite odjevni komad u kupaonicu. Para će učiniti svoje.

Što još morate znati o održavanju osjetljivih tkanina?
• Oprezno utrljavajte sredstvo od ruba mrlje prema sredini, a zatim upotrijebite komadić čiste tkanine koja će apsorbirati prljavštinu. Ako mrlja zauzima veliku površinu, ne preostaje vam ništa drugo nego da odnesete odjeću na kemijsko čišćenje.
• Pogledajte deklaraciju. Piše li na njoj da se odjeća može prati, najbolje je takve delikatne komade prati ručno u mlakoj vodi, kako biste izbjegli uništavanje. Blagi deterdženti za pranje dječje odjeće napravit će najmanje štete, no znajte da nije dobro čvrsto stiskati ili trljati tkaninu.
• Volite li čipku? Nju možete prati ručno ili u perilici, sve ovisi kojeg je sastava. Prije pranja zakopčajte sve gumbiće i zatvorite patentne zatvarače kako se u pranju čipka ne bi poderala. Čipkaste komade nikad ne sušite u sušilici već ih položite na ravnu površinu. Ako je peglanje neizbježno, preko čipke postavite tanku gazu i lagano ispeglajte.

Trenutno nema komentara

Comments are closed