Želite li danas ručati lagano i zdravo – evo morske salate koja nas je oduševila

Mediteranska prehrana najbolja je gastro preporuka. Iako je ljeto pri kraju energetski unos potrebno je dobro balansirati i obratiti pažnju na sezonske namirnice. Upravo zato poznata malostonska obitelj Šare iz restorana Bota Šare preporuča četiri jela koja će nam dati svježinu, dobar energetski unos, ali i šarenilom namirnica oduševiti naše bližnje.

Morska salata uvijek je dobar izbor za predjelo ili pak međuobrok. Ovaj mix zelene salate, rikule, kapara i maslina uz dodatak avokada savršen je obrok za ljetne dane i vikende. Ova salata je visoko na popisu preporuka nutricionista.

bota-šare-modnialmanah-gastro

Sastojci:
Rikula
Zelena salata
Avokado
Kapare
Masline
Motar
Maslinovo ulje
Stonska sol
Aceto Balsamico
Limun
Med

Priprema:
Salatu rikulu i avokado narezati i pomiješati, dodati kapare, masline i motar pa zaliti dresingom od maslinovog ulja, aceta, limuna meda i stonske soli.

Za one koje vole kuhati…
Orzotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ovo jelo koje dolazi iz Sjeverne Italije, odnosno Venecije, popularno je i u Hrvatskoj. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen ljetni obrok.

bota-šare-modnialmanah-gastro

Sastojci:
ječam
sipa
luk
češnjak
paprika
lovor
bijelo vino
riblji temeljac
šalša

Priprema:
Na luku prodinstati sipu narezanu na kockice. Začiniti sa soli, paprom, paprikom i lovorov list. Nakon 10-ak minuta dodati češnjak i zaliti bijelim vinom. Kad vino ispari, dodati riblji temeljac i malo šalše. Nakon toga dodati ječam i kuhati dok ječam ne postane mekan.

Foto: Filip Popović

Trenutno nema komentara

Comments are closed