Zašto je Drniški pršut šampion među pršutima?

Od deset pršuta, predstavljenih prošlog tjedna na Danima hrvatskog pršuta, jedan je šampion i devet zlatnih.

„Ugodno sam iznenađen titulom, jer konkurencija je jaka, iako je proizvođača još uvijek premalo za iskorak u Europu“, izjavio je ovogodišnji pobjednik Zoran Ćevid koji pršute proizvodi po tradicionalnoj recepturi. Za kvalitetan pršut, naglasio je, najvažnija je sirovina te da ne prođe više od 72 sata od klanja do soljenja. Njegov Drniški pršut Maran s osvojenih 95,38 bodova apsolutni je pobjednik.

gastro-pršut-dani-hrvatskog-pršuta-modnialmanah
Zoran Ćevid, vlasnik šampionskog pršuta i Tugomir Majdak, državni tajnik u MInistarstvu poljoprivrede

„Brojke kažu da smo prije pet godina imali proizvodnju od 250 tisuća pršuta da bismo danas bili na 400 tisuća. To je veliki rast od šezdesetak posto. To se ostvarilo mukotrpnim radom i velikim investicijama, možda i najvećim u sektoru prehrambene industrije, koje iznose više od 40 milijuna eura. Najveći uspjeh je što je udio domaće sirovine u našim pršutanama u proteklih pet godina porastao s desetak posto na više od 50 posto“, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera „Hrvatskog pršuta“.

Zlatne plakete nagrađenima dodijelio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pohvalivši se kako i sam proizvodi pršut kojeg su okupljeni mogli i kušati.

Foto: Tomislav Smoljanović

Trenutno nema komentara

Comments are closed