Za prste polizati – sushi specijeliteti od jadranske tune! Evo gdje kušati…

bota-šare-sushi-gastro-modnialmanah
Zrinka Šare

Zavirili smo u kuhinju obitelj Šare koja svakog dana oduševljava gurmane svojim receptima. Kako je sezona tune, sushi rolice s tunom su samo jedan od specijaliteta zbog kojeg gastronomi dolaze na ovu adresu. Kako i ne bi kad su tuna tataki s džemom od češnjaka i s dodatkom crvenog vina, salata od tune, avokada i kozjeg sira delicije za svačiji džep!

Šare filozofija je „Jednostavno i iz našeg dvorišta!“ To je blagoslov reći kada ti je dvorište uvala Malog Stona u kojoj se ovih dana lovi tuna. Tuna je plava riba, iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučuju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara, zato što zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, reducira loš, a povisuje dobar kolesterol. Tuna je bogata i vitaminom B6, koji također povoljno djeluje na snižavanje homocisteina koji djeluje na aterosklerozu te ostalim vitaminima B kompleksa. Osim u prevenciji raznih bolesti i stanja, tuna je omiljen obrok sportaša, svih osoba pojačane fizičke aktivnosti i onih koji preferiraju zdravu prehranu zato što sadrži iznimno visok postotak proteina.

Ribarski brod Bota Šare jedan je od samo dvanaest njih u Hrvatskoj koji su certificirani za izlov divlje plavoperajne tune i trenutno njihovi ribari vrebaju na njih sjeverom Jadrana na najbolje primjerke. Jadran skriva ovu ljepoticu veličine od 50 kg do 200 kg, a što su već viđeni primjerci njihovim ribarima. Odmah nakon ulova stavlja se u led i transportira u njihove restorane.

„Plavoperajna tuna smatra se najcjenjenijom na svijetu. Ja sam to prepoznao i odlučio predstaviti Dubrovniku. Postoji više vrsta tuna, između ostalog žutoperajna, dugoperajna, skipjack i druge mnogobrojne vrste, no mi lovimo plavoperajnu tunu, apsolutnu kraljicu Jadrana. U Jadranu je ima od juga pa do sjevera ovisno o dobu godine kako ona migrira. Njena migracija ovisi o njenoj hrani, sitnoj, plavoj ribi. Trenutno do ispunjenja kvote do Nove godine lovimo na sjeveru, točnije u Istri i Kvarneru, a početkom godine ju lovimo na jugu Hrvatske, od Dubrovnika pa do Visa. Lovimo tehnikom drifting, to je lov iz plovila koje nije usidreno, nego se pušta da ga nose morske struje i valovi. Postave se štapovi i bruma se srdelom!“ – ističe Pero Šare i dodaje: „Riba je u ovo doba godina najbolja jer se intenzivno hrani i sprema se za zimu te ima najbolju kvalitetu mesa. Ta jednostavna namirnica a blagoslov od našeg mora!“

Foto: Filip Popović

Trenutno nema komentara

Comments are closed