Volite li putovati – evo kako najbolje uštedjeti!

Koliko novca možemo potrošiti po danu? Ostaje li nam dovoljno za povratak? Imamo li novaca da si ovo priuštimo? Ova i mnoga druga pitanja moguća su tijekom putovanja, posebno tijekom ljeta kad su u kućnom budžetu i repovi od ljetovanja i nova školska godina i zimnica. Ali i primamljiva vikend putovanja samo za vas.

putovanje-lifestyle-modnialmanahKako vam putovanje ne bi proteklo u stresu i opterećenju, ali i kako biste uvijek kontrolirali potrošnju, pogledajte na što treba obratiti pažnju i kako sve organizirati i prije putovanja.
• Uzmite polupansion (ukoliko je to moguće), a ručak planirajte u lokalnom restoranu, ako vam je uopće potreban. Uzmete li u obzir da je ručak do 10:00 sati, a večera od 19:00 između kasnog doručka i rane večere najčešće nije potreban konkretan obrok. Gricnite nešto usput, isprobajte autohtonu kuhinju… Ukoliko ste odsjeli u apartmanu posjetite trgovinu i kupite peciva, lokalnu hranu, grickalice i ostale namirnice koje nisu skupe, ali će vam biti sasvim dovoljne da se pristojno hranite dok ste na putovanju.
• Pogledajte sve mogućnost putovanja. Danas postoji mnogo avionskih kompanija koje nude karte na posebnim akcijama. Isto tako cijena je znatno niža kupujete li kartu tri mjeseca prije putovanja. Dakle, čim isplanirate putovanje krenite u organizaciju prijevoza. Isto tako razmislite i o nekim drugim mogućnostima prijevoza – vlak, autobus…
• Niste rezervirali smještaj prije putovanja? Potražite ga u što kasnijim satima. Hoteli koji nisu potpuno popunjeni iznajmit će vam sobu po nižoj cijeni. To je za njih bolje nego da je soba prazna. A i za vas.
• Želite li na lokalne izlete? Ne morate nužno preko lokalne agencije. Saznajte adresu, uputite se prema odredištu i potražite lokalnog vodiča koji će vam ispričati priču o atrakciji. Mi smo imali super iskustvo gdje smo vidjeli kako se može uštedjeti. Naravno, svaka se škola plaća tako da… turistička tura za razglede u Tunisu iznosila je 500 eura – platili smo je. S lokalnim vodičem, razgled na ‘lokalni’ način za istu turu iznosio je 100 eura. To smo vidjeli na žalost prekasno 🙂
• Pogledajte akcije! Mnogi hoteli imaju posebne pogodnosti tijekom praznika, produljenih vikenda, početkom proljeća, u predsezoni. Iskoristite to.
• I na kraju kad stignete postoji još jedna zamka – mini barovi, dostava u sobu, usluga peglanja – sve su to dodatne sitnice koje mogu izvući novac iz vašeg džepa. Zato, ponesite bocu vode, omiljeno piće, čokoladice, grickalice u sobu kako biste imali ‘pri ruci’, a ako vam se odjeća gužva ponesite malu putnu peglu.

Trenutno nema komentara

Comments are closed