Što je presudno za održavanje vune?

Više od polovine zimske odjeće u svojem sastavu ima vunu. U manjim ili većim omjerima, jasno naglašenu ili skrivenu u tanjim nitima koji čine tkaninu. Kako održavati ovu omiljenu tkaninu?

Proizvođači tkanina napominju kako se vuna treba održavati na poseban način. Najbolje je odjevne predmete prati ručno i to na slijedeći način!

U posudu za pranje stavite mlaku vodu i u nju dodajte jedan čep deterdženta za pranje vunene odjeće. Pustite da se pomiješaju voda i deterdžent i u to uronite vuneni predmet. Pustite da stoji nekoliko minuta tijekom kojih će se s vunenih niti odstraniti masnoća i prljavština bez vaše pomoći. Kad se voda ohladi predmet izvadite iz vode i ubacite u posudu sa svježom vodom u kojoj ćete ostaviti tuš kako bi se bare tri puta promijenila cijela zapremina vode. Na taj način ćete ukloniti tragove sredstva za pranje. Vuneni predmet sada zamotajte u veliki ručnik i pritišćite po cijeloj duljini kako bi potpuno izašla sva voda. Kad ste to završili odjevni predmet položite na vodoravnu površinu i pustite da se tako osuši.

Savjet više: Vunene predmete možete prati i u perilici birajući program za pranje vunenih tkanina (najčešće je to ručno pranje/hladna voda) pazeći da ne koristite centrifugu. Ovakvo pranje je idealno za veća zaprljanja. Ukoliko je odjeća čista, ali je nakupila neugodan miris (posebno miris cigareta) dovoljno ju je ostaviti na svježem zraku.

Trenutno nema komentara

Comments are closed