Što je bolje, crno ili bijelo vino?

Ništa nije romantičnije od čaše crnog vina na romantičnoj večeri! Oz ovu se sliku još veže i pokoja svijeća, ruže i strast. Može li to isto postići i čaša bijelog vina? Naravno da može, ali… O crnim i bijelim vinima može se pričati na nekoliko razina – o tome kako se sljubljuju s hranom koju jedemo, koje se vezuje za pojedine situacije, ali i to što nama više odgovara i što više volimo.

vino-gastronomija-mdnialmanah

Evo što trebate znati:
• Crno vino odlično ide uz crveno meso, različite umake, ljutu pizzu, pečeno povrće i biljne začine. S druge strane, bijelo vino se više uklapa uz roštilj, umake od bijelog luka i citrusne marinade.
• Bijela vina u svojem okusu imaju citrusnu i slatkastu notu koja varira ovisno o tome koliko je vino suho. Crno vino može biti trpko i u odnosu na bijela sadrži puno manje šećera.
• Obožavatelji bijelog vina sa pravom mogu sebe nazvati štedljivim ljudima. U prosjeku, crno vino je skuplje od bijelog zbog načina uzgajanja i berbe grožđa.
• Koje je vino jače? Crno vino u svojem prosjeku ima od 12 do 15 posto alkohola po čaši, dok je kod bijelog vina taj prosjek od 10 do 14 posto.
• Što se tiče zdravlja, pobjeđuju ljubitelji crnog vina, budući da crno vino sadrži više fitonutrijenata i manje šećera.

Trenutno nema komentara

Comments are closed