Šopingmanija – evo kako na prvu prepoznati/odabrati idealan kaput

Sezonska sniženja idealna su prilika za kupovinu temeljnih odjevnih predmeta poput kaputa ili jakne. Cijene su i do 50% povoljnije pa za 400-njak kuna možete kupiti savršen kaput kojeg ćete nositi nekoliko sezona. No, gužve su ovih dana ogromne pa se važno oboružati strpljenjem, ali i izbrusiti znanje kako biste znali koji vam zapravo model pristaje i zašto.

Što morate znati prilikom kupovine?
Za početak imajte vremena kako biste isprobavali sve modele koji vam se sviđaju i na kraju kupili onaj koji vam savršeno pristaje. Što to znači? Jakna ili kaput mora savršeno pristajati u području ramena, mora se moći zakopčati, mora biti dovoljno komotna. Testirajte…lagano ispred sebe prekrižite ruke – ukoliko vas nigdje ne zateže i ne diže se (ako je riječ o jakni) odjevni predmet je dobrog kroja i veličine. Isto tako pazite koliko slojeva odjeće imate prilikom kupovine – pretpostavka je da ćete jesensku jaknicu nositi preko jednog – dva sloja (potkošulja, majica dugih rukava ili košulja), a zimsku i preko tri sloja (potkošulja, majica, vestica) kako ne biste kupili premalenu jaknu.

kaput-shopping-modnialmanah

Građa jabuke – naglašen dekolte i stražnjica, srednja visina, nedefiniran struk
Koji kroj? Model krojen u strogo A (s tajnim kopčanjem), klasični kaput bez dodataka kao što su epolete i našivci na prednjici (remen možete vezati i na leđima). Prilikom kupovine kaputa pazite da se svi gumbi mogu zatvoriti i da oni ne stisnu prsa. Prilikom nošenja prvi i zadnji gumb uvijek nosite otkopčan kako bi optički izgledali mršavije. Oprezno birajte duljinu. Kako biste zadržali liniju tijela, kaput neka bude do koljena.

Građa kruška – manja prsa, dominantni bokovi i stražnjica, najčešće i jače noge
Ukoliko ste viši do 170 cm kaput ne bi smio biti dulji od duljine koljena. Višim ženama savjetujem maxi duljinu. Koji kroj? Ravni, sa stiliziranim ušitcima (poput korzeta) koji naglašavaju struk, klasičan ‘mantil’ s dekoltiranim gornjim dijelom (i velikim reverima) koji se vezuje više u struku, kaputić s kapuljačom ili model koji asocira na militari look (s našivenim dijelovima na prednjici). Prilikom kupovine jakne pazite na to da ne bude (pre) kratka jer ste upravo s duljinom u fokus stavili ono što treba prekriti.

Pješčani sat – skladna građa tijela, naglašen struk
Prilikom odabira modela, znajte da možete odjenuti sve uz jedan uvjet- morate imati definiran struk. To je jedini uvjet koji imate jer u protivnom ćete izgledati deblje nego li jeste. Volite li kapute odaberite model koji se steže u struku. Savjet više: Pazite na odjeću koju nosite ispod. Modno je pravilo da se ispod kaputa do koljena vidi ili tri prsta duljine haljine ili suknje ili da se ne vidi. Meni je bolje kad je suknja ili haljina nešto kraća od ruba kaputa. To daje dozu seksipila kad ne skidate kaputić. Isto tako pazite da detalje koje nosite ispod. Imate li maramu/šal na košulji ili haljini izvadite ga i stavite preko kaputića. Kad ga skinete vratite ga na haljinu. To je sigurno bolje rješenje od ružne ‘kvrge’ koja se vidi ispod zakopčanog odjevnog predmeta kojeg skidate kad uđete u toplije prostorije.

Trenutno nema komentara

Comments are closed