Sezona je smokava – evo zašto ovom voću dati prednost

Vjerovali ili ne, postoji preko 150 vrsta smokava koje se međusobno razlikuju po boji ali i strukturi mesa. U našim krajevima je najrasprostranjenija Jadranska smokva (svijetlo-zelena kora s mesom intenzivno ružičaste boje), a u svijetu Mission (crno-ljubičasta kora s mesom nježno ružičaste boje). Uz ove najpoznatije vrste tu su još Kadota (zelena kora s ljubičastim mesom), Calimyrna (zelenkasto-žuta kora s nježno smeđim mesom). Beru se sa stabla, ali su vrlo osjetljive pa ih je najbolje pojesti netom nakon branja. Sezona im je kratka, no osušene se mogu jesti cijele godine.

Dragi naši krenite u berbu smokava i uživajte u plodovima. Ovo je nekoliko korisnih informacija zašto ovom voću trebate dati prednost…
• Smokva je prirodan izvor antioksidansa i blagotvorno djeluju na smanjivanje rizika od karcinoma prostate
• Ne bacajte koru od smokve – najviše vitamina i minerala pronađeno je upravo u smokvinoj kori
• Smokve su mnogo bogatije polifenolima od npr. jabuke, borovnice, grožđa, naranče, šljive, jagode, pa čak i od namirnica koje se smatraju izuzetno bogatim polifenolima – poput crnog vina i čaja.
• Imate li problema s kolesterolom u krvi, jedite smokve. One su prepune biljnih masti koje dokazano povoljno djeluju smanjivanje kolesterola u krvi.
• I svježe i suhe smokve su vrlo bogate mineralima, posebno kalcijem, magnezijem, kalijem.
• Smokve su bogat izvor hranljivih vlakana, a visok postotak čine vlakna topiva u vodi. Ta vrsta vlakana pomaže pri sniženju nivoa glukoze i kolesterola u krvi.

Trenutno nema komentara

Comments are closed