Reciklirajte svoje ljetne komade ‘batik’ tehnikom

Imate li predobru pamučnu haljinu koju nosite već nekoliko proljeća (kad malo bolje razmislite, u njoj ste na svim slikama), hrpu običnih majica od pamuka koji se ne ispire ni nakon X pranja vrijeme je da im ove sezone udahnete novi život. I to na jednostavan način – batik tehnikom.

Riječ je o specifičnom načinu bojanja tkanine/skidanja boje tijekom koje obični odjevni predmeti postaju prava slikarska platna. Bez brige, jednostavno je i možete to napraviti i u svojoj kupaonici. Za početak probajte s jednostavnom majicom, a kad steknete rutinu, igrajte se s odjećom cijele obitelji. Posebno jer će uskoro ovako izblijedjeli komadi preplaviti trgovine.

Kako napraviti?
Za ovu tehniku su vam potrebne dobre gumene rukavice (mi stavljamo duple, u slučaju da jedne puknu), varikina/izbjeljivač odjeće i špaga u prvoj fazi. U drugoj fazi boja za tkaninu za ručno bojanje.

Evo i kratkog opisa postupka bojanja.
Odjevni predmet odjenite pa pogledajte koji dio bi voljeli obojati. Uzmite uži dio od planiranog jer varikina i boja prodiru u tkaninu brže nego li to možete kontrolirati. Određen dio tkanine rolajte pa dobivenu rolicu nekoliko puta okomito zavežite špagom. Pazite da je čvrsto zavezano. Uronite zarolani dio u varikinu kako biste skinuli boju. Evo i primjera – ako je majica plava, kad zavežete rolicu skinuti ćete plavu boju i u konačnici dobiti plavu majicu s bijelom plohom na kojoj se nalazi nekoliko plavih kružnica. Ukoliko vam se ne sviđa takav kontrast u stroj ubacite odjevni predmet zajedno sa željenom bojom. Hajmo reći crvenom. Kad perilica opere kratki program, a boja učini svoje dobiti ćete ljubičastu majicu (plava baza i crvena boja daju ljubičastu) s crvenom plohom na kojoj će biti ljubičasti krugovi. Da niste skidali špagu u prvoj fazi dobili biste plave krugove.

savjet-batik-tehnika-modnialmanah

Uz ovakav način bojanja odjeće hit je i retro izbjeljivanje. To najbolje možete postići stavite li vodu i varikinu (jedan čep varikine na 2 dcl vode) u posudu za prskanje vode (koristimo to za špricanje cvijeća ili ‘fajtanje’ odjeće). Kad se tekućina pomiješala krenite špricati odjeću koju želite izbijeliti. Pazite samo na to da se efekt vidi tek kad se voda osuši.

Trenutno nema komentara

Comments are closed