Razmišljate li o ručku? Možda malo slavonske slanine?

Kao specijalitet, dodatak jelu ili začin – svejedno je! Neodoljivog je mirisa, sjajnog je okusa u svim varijantama, ali je i dobar izvor energije. Daje nam osjećaj sitosti, a osim što je ukusna izvrsna je zamjena za sol. Riječ je o slanini, tradicijskoj namirnici u Hrvatskoj, koja je osobito tražena ako se proizvodi od crne slavonske svinje poznate po mesu iznimne kvalitete.

Slanina se odlično sljubljuje i s plodovima mora. Ako ne vjerujete, sljedeći puta kad radite rižot od liganja ili hobotnicu s bobom, najprije na crvenom luku popržite malo slanine. Uživat ćete u eksploziji okusa.

gastro-slanina-modnialmanah

Dokazano, slanina ne ubija. Naprotiv, skandinavska i kanadska istraživanja potvrdila su pozitivne učinke prirodnih masti, a osim toga odavno je poznato da debljaju ugljikohidrati. Idealna je u kombinaciji s najjednostavnijim jelima koja se brzo pripremaju, pa kada pečete jaja najprije popržite malo slanine, poprženu na sitne komadiće možete dodati raznim salatama, a u kombinaciji s povrćem na ražnjiću s roštilja neodoljivog je okusa.

Nutricionisti savjetuju povremenu konzumaciju, dva do tri puta tjedno i to oko 30 grama dnevno. Prednost, naravno, daju domaćoj slanini koja je poželjna namirnica u preporučenim količinama. Slanina je u Slavoniji nezaobilazan specijalitet i tamo je nude na sve načine. Peče se kao poznata “slaninska ruža” na otvorenoj vatri na štapu što su brojni ljubitelji gastronomije i tradicije mogli vidjeti na festivalu slanine i vina- Slanvin kojeg organizira Požeško-slavonska županija.

gastro-slanina-modnialmanah

Trenutno nema komentara

Comments are closed