Pjeva, pleše, humanitarno djeluje a ima tek 91 godinu!

Upoznajte Mirzu Ellenbogen, legendarnu ‘bakicu’ s ljetnom adresom na Silbi!

mirza-ellenbogen-silba-lifestyle-modnialmanah-1
Mirza Ellenbogen i Alma Premerl Zoko

Ljetujete li na Silbi – nju ćete sigurno sresti ”u uskim kalama kako ušminkana od glave do pete ide u trgovinu ili se spušta prema omiljenoj plaži. S napunjenih 91 godinu, vitalna, vitka, britka, nasmijana, uvijek spremna na šalu ali i lijepu riječ legendarna Mirza Ellenbogen zaštitni je znak ovog otočkog dragulja. Živi u Beču tijekom godine, a čim sunce ugrije uske kamene ulice ona se vraća u svoju lijepu kuću u kojoj s obitelji provodi ljeto.

Upoznala sam prije pet godina kad sam i sama prvi put stigla na Silbu. Predstavljena mi je kao ‘čudo od bakice’ koju sam i sama uočila na plaži odjevenu u trendy bikini sa šeširom na glavi. Bio je to prizor kao sa plaže u nekoj Nici, ali i razgovor od 10-tak minuta koji je objedinio nekoliko tema – malo o vremenu, malo o modi, malo o književnosti….Već te godine vidjela sam vitalnu ‘bakicu’ i s mikrofonom u ruci kako šarmantno pjeva francuske šanson, ali i skoro zaboravljene hitove Ive Robića. Nakon prvog susreta, njezin životni layout bio je ono čega sam se često sjetila tijekom zime. Imati blizu 90, a biti tako britka i vitalna, pjevati i plesati 90-tak minuta bez pauze – potpisujem!

Nakon petogodišnjeg Silbanskog prijateljstva i ‘ćakula’ na plaži s umirovljenom farmaceutkinjom sam ove godine odlučila napraviti intervju. Neka to bude jedna lijepa priča o životu, disciplini, ali i pravim vrijednostima koje su daleko od onoga što je danas u fokusu.

U svojoj maniri Mirza nas je dočekala s rashlađenim teraninom na terasi svoje kuće na Silbi na koju je prvi put stigla 1963 godine. Tada na otoku nije bilo betoniranih putova, niti struje, no otok je imao ono nešto u što su se zaljubili. .Isprva je odsjedala kao gost dobrih Silbanskih prijatelja, a onda je sa suprugom odlučila sagraditi i kuću. Gradili su je od 1990 do 1995 godine. Naš smo razgovor, započele nekoliko dana nakon Mirzinog dvosatnog koncerta u Galeriji Marije Ujević u centru Silbe. Bi je to 15 po redu, s ponovo humaniratnim karakterom.

“Pjevam od svoje mladosti, a koncert na Silbi uvijek je za mene poseban. Održim ga u prekrasnoj Galeriji s ciljem prikupljanja sredstava za stare i nemoćne ljude koji žive na ovom otoku čitave godine. Njih je malo, pa kad zazimi i kad svi mi odemo svojim domovima na kontinentu, ostaju u svojim kućicama, u malim grijanim sobicama kako bi se sačuvali od hladnoće. Njih se uvijek rado sjetim za Božić i pošaljem im pismo i poklone koji ih posebno razvesele” – priča nam ova vitalna žena otkrivajući nam da se. U paketima se nalaze personalizirani darovi za svakoga – od higijenskih potrepština, do pralina i finog pića za zdravicu novoj godini. Uz koncerti na Silbi, Mirza nešto slično napravi i u Beču na svoj rođendan 8.lipnja. Tada pjeva za Bečki pomoćni fond (Wiener Hilfswerk) skupljajući sredstva za stare i nemoćne ljude u Beču. Kad nam je strastveno pričala o tome koliko je vesele dobra djela, prošla me je glavom misao kako je nevjerojatno da mi 91 godišnjakinja priča o tome kako pomaže stare ljude.

mirza-ellenbogen-silba-lifestyle-modnialmanah-1

“Znam, to zvuči nevjerojatno, ali ja još mogu puno toga i zašto ne bih pomagala” – pročitala mi je misao Mirza i dodala kako i ljetuje pomalo netipično za svoje vršnjake. Svaki dan pliva najmanje jedan kilometar i toliko hoda, čita bez da se služi naočalama, uživa u glazbi Rolling Stonesa na čijem je koncertu bila prije pet godina, pjeva za svoje najmilije, ali i brojne prijatelje.

Tko je zapravo Mirza Ellenbogen?
Rođena je kao jedinica kćer u Zagrebu. Sa samo pet godina je prvi put stala na skije, netom nakon toga i na klizaljke, plesala je balet, nastupala još kao djevojčica u zagrebačkom HNK, pjevala je u zboru Ivana Gorana Kovačića. U Zagrebu je studirala i završila farmaciju, a kao diplomirana intelektualka otišla je u kratki posjet kod tete u Beč. Tada joj je želja bila da kao farmaceutkinja ode živjeti i raditi u Kanadu. Čekajući Kanadsku vizu radila je u jednom Bečkom laboratoriji za vađenje krvi, ne sluteći kako će upravo tamo sresti ljubav svog života.
“Jednog dana kao pacijent mi je stigao simpatični mladić” – prisjeća se Mirza svojeg prvog susreta s Fritzom s kojim je u braku bila 62 godine. Do kraja 2017 kad je postala udovica.

“Sjećam se kao danas, imao je upalu mandula i morao je napraviti neke pretrage. Bila je to ljubav na prvi pogled iako si to nisam sama htjela priznati. Zaprosio me nakon tri mjeseca hodanja i ja sam pristala”. Davne 1955 godine, točnije 24.rujna Mirza se udala. Kad je pričala o tom danu rekla je kako je imala samo četiri želje – imati bijelu opravu, šlajer, sunce i osjećati sreću. “Vjenčanicu mi je kupila teta, šlajer su mi posudili, a taj dan bio je najsunčaniji jesenski dan kojeg ste mogli zamisliti” – opisuje Mirza.

Brak s Fritzom imao je svoju dinamiku, uspone i padove kako je rekla, kao i svaki stvarni brak. U njemu je rođeno dvoje djece, danas Mirzin ponos- sin Michael i kćer Ana kojj je Mirzi podarila i unuke Johannu i Christophera. Mirza je svoju poslovnu karijeru izgradila u Beču – u apoteci u kojoj je radila. I danas je se sjećaju Bečani kao vrsne stručnjakinje za probleme s grčevima malih beba. Njezina mast mnogim je mamama ‘spasila’ život u prvim danima bebinog života.
“Male bebe i stariji ljudi uvijek je bilo polje mojeg interesa dok sam radila. Uvijek sam proučavala različite uzroke bolesti šireći sliku. Zanimalo me kako produljiti životni vijek, ali i kako biti što dulje vitalan. Jer starjeti zdravo znači i starjeti aktivno. Danas još promišljam o raku i sidi – bolestima modernog vremena za koje se nadam da će se ubrzo obznaniti i lijek.”

mirza-ellenbogen-silba-lifestyle-modnialmanah-1

“A postoji li neki eliksir mladosti kojeg ste i na sebi isprobali ovih godina?” – pitam Mirzu nadajući se nekoj čarobnoj formuli koju bih mogla i na sebe primijeniti jednog dana.
“Ništa plastika, ove gluposti današnjice na koje žene pristaju. Za zdravo starenje presudna je genetika, ali i način života, rutina i disciplina. Samo discipliniran čovjek spori kasnije – kaže odrješito i dodaje kako je uz vježbanje tijela važno vježbati i mozak. Svaki dan treba računati, razgovarati, prepričavati, pamtiti što si već rekao da se ne ponavljaš.”

Svoju britkost pokazala je i tijekom našeg razgovora. Kronološki je ostala koncentrirana do samog kraja razgovora, a što smo više pričale to su nam i teme bile opuštenije. Budući da je rođena i radila u 20 stoljeću, a 21 stoljeće joj je donijelo mirovinu, pitala sam je što joj se od novotarija u novom stoljeću najviše sviđa, odnosno ne sviđa.
“Oduševio me mobitel! Zamislite, gdje god ste možete se javiti. Super se služim telefonom i ne znam kako sam bez njega nekad živjela. I laptop je dobra stvar. Doduše nemam baš puno znanja, ali kad treba služim se.”

A moda, kako vam se sviđa današnja moda?- dodajem za kraj dijeleći joj kompliment kako je uvijek odlično odjevena!
“Hvala, volim modu. Posebno haljine – imamo ih jako puno i na njih sam posebno slaba. Imam one koncertne, koje ste i vidjeli na mojem nastupu, ali i puno lijepih za izlaske u Beču. Volim ja i cipele i torbice i bez obzira što se moda vraća i što sam mnoge trendove već vidjela uvijek kupujem nešto novo. Znači tipična žena sam!”

Trenutno nema komentara

Comments are closed