Pet razloga zašto se kiselo zelje mora naći na tanjuru svih žena!

Jesen nam je u fokus stavila i kiselo zelje kojeg su ovih dana prepune tržnice. Odaberite ono koje je najprirodnije i ne zaboravite u ovoj salati uživati čitave zime. Jer nutricionisti staln0o naglašavaju koliko je ova salata zdrava, posebno za žene.

Evo zašto je dobro pojesti zdjelicu kiselog zelja dnevno tijekom hladnijeg dijela godine:
• Kiselo zelje je bogato vitaminima B skupine, posebno vitaminima B1 i B6 koji samo u ovoj namirnici ne potiču apetit. Uz vitamine B skupine u kiselom zelju pronađite vitamine K, U i A.
• Kiselo zelje je bogato vitaminom C (do 20 mg u 100 grama) pa je idealna preventiva protiv zimskih prehlada. Redovitim konzumiranjem ove namirnice oduprijeti ćete se raznim virusima, brže se izboriti s infekcijama, što je posebno važno u jesen i zimu.
• Imate i problema s probavom ne zaboravite na kiselo zelje koje je, kad je ukiseljeno na prirodni način, bogato kiselo-mliječnim bakterijama. Kiselo zelje, znanstveno je dokazano uspješno rješava probleme bakterije Escherichia coli, uspješno smanjuje kolesterol u krvi…
• Želite li biti fit tijekom zime jedite kiselo zelje jer odlično zavarava glad i nema puno kalorija. Nutricionisti kažu da ima čudotvorne osobine pročišćavanja organizma.
• Imate li slabiju kosu i nokte, ne zaboravite na ovu salatu. Kiselo zelje bogato je jodom i nikotinskom kiselinom, koji na kraju ojačavaju nokte i daju sjaj kosi. Kad imate vremena, list fermentiranog kiselog zelja stavite na čisto lice i pustite da učini svoje.
• Ne zaboravite i na tekućinu u kojoj je zelje kiseljeno. Pijete li je u razumnim količinama uspješno ćete sanirati probleme s masnoćom u krvi, neujednačenim radom štitnjaće… Puno je razloga zašto popiti slankasti rastvor, kojeg trebaju izbjegavati svi koji imaju problem s hemeroidima, žučnim kamencima, čirom na želudcu…

Trenutno nema komentara

Comments are closed