Nosimo Hrvatsko – MIKO torbe s motivima Slavonije

Dvije ambiciozne žene, majka i kći, ovih su dana u srcu Slavonije, predstavile svoju prvu kolekciju torbi koje su već sada osigurale domaće i inozemne simpatije. Riječ je o kolekciji torbi raznih krojeva i boja, kožnih i napravljenih od umjetnih tkanina na kojima se nalazi zaštitni znak- medaljon s likom Šokice i Šokca koji su djelo njihovog pokojnog supruga i oca, slobodnog umjetnika, Miljena Šimunića. Kao autor motiva, Miljen Šimunić napravio je ciklus radova koji kroz portrete Šokica i Šokaca koji pričaju priču o Slavoniji, njezinoj tradiciji i ljudima koji u njoj žive. Nakon suprugove smrti, Mirela Šimunić ostavila je njegov umjetnički opus u stanju mirovanja jer, kako kaže, “…vrijeme će najbolje pokazati njegovu namjenu.“

Nakon 13 godina, zajedno sa kćerkom Mateom, akademskom kiparicom, odlučila je ove slavonske motive opet oživjeti. „ Ideja je došla skroz spontano. Odjednom sam u glavi imala viziju torbi i znala sam kako će njegov rad i ideje biti na ramenima mnogih žena koje će ih ponosno nositi“, napominje Mirela Šimunić. Sve torbe nastaju u srcu Slavonije, u Vinkovcima.

Sudeći prema reakcijama javnosti i etno znalaca, one bi uskoro mogle postati još jedan sinonim za Slavoniju, Vinkovačke jeseni i modni izričaj ovih prostora prožet jednom urbanom notom.

„Sve naše torbe nastaju ručno od visokokvalitetnih materijala te prije finalnog šivanja prođu kroz ruke nekoliko vrijednih majstorica i majstora, a o vizualnom identitetu branda brine članica tima, uskoro akademska slikarica, Diana Mataković“ ,objašnjava nam Matea Šimunić. MIKO su proizvodi savršen spoj tradicije i suvremenosti te u toj kombinaciji predstavljaju i potencijalni turistički suvenir ovoga slavonskoga područja pogođenog velikim brojem iseljenog i osiromašenog stanovništva.

Torbe s portretima Šokica i Šokaca možete naručiti i kupiti online putem njihove Facebook stranice ili maila: miko.urban.ethno@gmail.com

Trenutno nema komentara

Comments are closed