Napokon je zatoplilo – povedite nerođenu bebu u đir biciklom

Trudnoća je, kažu liječnici drugo stanje, no tijekom njega se ne treba odreći baš svega. Vožnja bicikla je jedna od aktivnosti koja je čak poželjna tijekom trudnoće. Posebno ukoliko ne patite od visokog krvnog tlaka, dijabetesa i ne trpite neke druge komplikacije, bicikl definitivno ne mora ostati u garaži tijekom trudnoće.

zdravlje-trudnice-bicikl-rekreacija-zdravlje-modnialmanahNo ipak uz određena mala pravila:
• budite svjesne da je vaše tijelo sada potpuno promijenjeno i da ono što ste prije radili bez muke sada može djelovati drugačije. Tijekom trudnoće trošite dodatnih 300 kalorija svakoga dana. Ako vozite bicikl čak i na kratkim relacijama trebat će vam dodatnih 500 kalorija.
• Vožnja bicikla je odlična aerobna vježba bez velikog udara na tijelo, ali i dalje trebate biti vrlo oprezni. Vodite računa da se centar gravitacije u trudnoći promijeni i da ćete već oko četvrtog mjeseca imati problema sa održavanjem ravnoteže. Također, uslijed ovoga mogu se javiti i problemi kao što su zaboravnost i konfuzija. Zato je dobro već od samog početka izbjegavati oštre krivine, te vožnju kroz gužvu.
• Pazite da ne padnete! Ipak, čak i ako se to dogodi, sve su prilike da bebi neće biti ništa, osim ako i vaša povreda nije ozbiljna. Ukoliko vam se dogodi da padnete obavezno odmah posjetite liječnika, pogotovo ako osjetite da se fetus manje kreće, bol u uterusu, kontrakcije ili krvarenje.
• Tijekom trudnoće izbjegavate iscrpljivanje. Ako osjetite umor tijekom vožnje, stanite, odmorite se i nastavite kada osjetite da ste za to spremni. Bolje je da vozite a kraćim relacijama, pa ukoliko je potrebno iz više puta. Nemojte nikada ‘pedalirati’ dok ne izgubite dah. Umjesto toga, smanjite tempo i razdaljine jer ste sada u potpuno drugom stanju. Ne smijete dopustiti svom tijelu da se pregrije, pogotovo u prva tri mjeseca kada je pregrijavanje posebno opasno.
• izbjegavajte vožnju tijekom vrućine, radije otiđite na bazen.
• Pazite da ne dehidrirate. Uvijek nosite flašu vode sa sobom. Vaše tijelo treba dosta tekućine za dijete, pa ćete trošiti više vode nego inače. Uz to i znojenje tijekom trudnoće je povećano, pa su i gubici tekućine veći.
• Poželjno je da tijekom vožnje nosite mjerač pulsa. Ukoliko puls pređe preko 140 otkucaja u minuti zaustavite se odmah. Upamtite, ukoliko vi ostanete bez daha i vaša beba je bez daha također.

Trenutno nema komentara

Comments are closed