Na 3.sajmu vjenčanja Nova Gradiška predstavljen i nacionalni kostim Miss Universe

Zlatna dolina naziv je prekrasnog nacionalnog kostima kojeg će uskoro aktualna Miss Universe, rođena Novogradiščanka Mia Pojatina predstaviti na svjetskom izboru na Tajlandu.

Kostim Zlatna dolina inspiriran je bogatim dijelom Hrvatske – Slavonijom i ispočetka tradicionalnom slavonkom, ženom Slavonije, čednom i skromnom ženom, koja se razvija u modernu, samosvjesnu i jaku poduzetnu ženu punu samopouzdana, kvalitete i znanja. Kostim je u cijelosti ručni rad, izrađen u Slavoniji i na njemu je radio tim od pet žena puna tri mjeseca. Dizajnirala ga je Ljiljana Šoch, dizajner, kostimograf koja iza sebe već ima nagrađivane kostime.

Prekrasna zelena haljina predstavlja Slavoniju, divne zelene doline i brda koji su simbolički naglašeni valovima na haljini, a zlatna boja obilježje je Slavonije kao bogatog dijela hrvatske i hrvatske žitnice. Gornji dio kostima sadrži elemente tradicionalne slavonske nošnje, šlingano ručno rađeno tkano platno i ručno rađena čipka. Na pojasu i korzetu ručno je zlatnim koncem rađen hrvatski pleter, dio hrvatske baštine koji za nas ima posebno značenje. Ogrlica i dio kostima prekriveni su sa 2000 ručno ušivenih dukata koji su svjedočili o bogatstvu obitelji. Raskoš veza, složenost tkanja, izbor motiva te način odijevanja tradicionalnog ruha u nekoliko slojeva pokazuju izuzetnu raskoš i bogatstvo tradicijske kulture, stvorenu izuzetnom vještinom i nevjerojatnom imaginacijom slavonskih vezilja i tkalja.

Ne treba reći kako su missica Mia i kostim Ljiljane Šoch ostavili bez daha brojnu publiku na jučerašnjoj modnoj reviji u Novoj Gradiški. Nadamo se da će upravo tako, bez daha i riječi ostaviti publiku na Tajlandu i Miss Universe Mia i vratiti se u svoju Slavoniju s titulom najljepše.

Foto: Nikola Zoko

Trenutno nema komentara

Comments are closed