Muškarci, želite li biti zdravi, pazite na svoje rublje!

Na nedavnoj promociji modnog brenda Oktan koji je tržištu predstavio svoj novitet – Prve hrvatske zdrave gaće za muškarce razgovarali smo s Jasnom Krajač, Dr. spec. obit. medicine koja nam je u kratkom intervjuu otkrila koliko je važno odabrati kvalitetno pamučno rublje i što se zapravo događa s tijelom kad se ispod nekoliko slojeva odjeće kriju sintetičke gaćice. Muškarci, nakon ovog intervjua vrijeme je za generalku ladica u kojima držite rublje. Ne pregrijavajte testise, ako nije potrebno. Tijelo će to zapamtiti.

zdravlje-rublje-njega-dr-jasna-krajač-modnialmanah-gaće
Jasna Krajač, Dr. spec. obit. medicine

Koliko je kvalitetno rublje važno u životu svakog muškarca?
Uz higijenu ruku, kose, tijela, usne šupljine i zuba, spavanja, prehrane, obuće, životnog prostora, higijena odjeće, u koje spada i rublje, jedna je od komponenata koje su važne za osobnu higijenu. Dobre higijenske navike ključne su za očuvanje zdravlja i zdravog života. Također, intimna higijena je važna za spolno i reproduktivno zdravlje i zdravlje općenito jer spolni organi i spolnost imaju važnu ulogu u životu. Kada govorimo o intimnoj higijeni, dobar izbor rublja je važan. Pritom, dobar izbor znači rublje koje čini dobro za naše zdravlje i ne pogoduje nastanku štetnih posljedica za zdravlje. Pravilan izbor donjeg rublja uključuje odabir prirodnih materijala. Treba izbjegavati donje rublje od sintetike, satena ili likre, jer koža treba „disati“, a i manje upijaju znoj i tjelesne izlučevine te pogoduju rastu mikroorganizama koji mogu izazvati simptome i upale zbog prekomjernog rasta. Također, važna je veličina rublja, jer ako su gaćice premale i ako se rub gaćica urezuje u kožu može uzrokovati iritaciju i upalu kože u naborima, posebice u kombinaciji s vlagom – znojem, trenjem i infekcijom – prekomjernom količinom bakterija i gljiva (tzv. intertrigo), što uzrokuje neugodne simptome.

Rublje je unatrag nekoliko godina postalo i modno uvjetovano. U trendu su uske bokserice za muškarce, slip gaćice koje čvrsto drže muško spolovila ‘pod kontrolom’, čak i muške tange. Koliko su takvi modeli zapravo ‘zdravi’?
Odgovarajući materijal i veličina rublja važni su i za zdravlje testisa – muške spolne žlijezde koja je važna za plodnost i u kojoj nastaju muške spolne stanice – spermiji. Naime, za normalan i funkcionalan rast i razvoj spermija potrebna je malo niža temperatura od temperature tijela – zato su testisi i smješteni izvan unutrašnjosti tijela, za razliku od ženskih spolnih žlijezda jajnika koji su smješteni u trbušnoj šupljini. Idealna temperatura za spermije je oko 35 C, odnosno, nekoliko stupnja niže od normalne temperature tijela. S obzirom da je temperatura testisa važna za njihovo dobro funkcioniranje, rublje ne bi trebalo biti preusko odnosno ne bi trebalo pritiskati testise uz tijelo, jer se na taj način onemogućuje regulacija temperature testisa prirodnim mehanizmima. Stoga, osim na lijep i moderan izgled rublja i dizajn i uzorak materijala, uvijek treba misliti i na njegove značajke koje doprinose očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, odnosno ne pogoduju nastanku štetnih posljedica i tegoba za zdravlje. Također, tkav pravilan odabir obično je i ugodniji za tijelo i doprinosi osjećaju ugode, a sve to skupa doprinosi zadovoljstvu i kvaliteti života. Dakle, mogli bismo reći da je kvalitetno rublje ono koje je ugodno za nositi i koje doprinosi očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, a ne ono koje je moderno.

Gledajući stručno, što znači zdravo rublje?
Točnije bi bilo reći pravilno rublje, odnosno pravilan odabir rublja. Pravilan odabir rublja doprinosi očuvanju zdravlja i zdravog stila života pojedinca. Kao što pravilan izbor namirnica i hrane i stila života znači pravilnu prehranu i odgovarajuće životne navike, koje su važne za zdravlje. Kada govorimo o rublju, u prethodnom odgovoru su nabrojeni najbitniji elementi koji su važni za pravilan odabir rublja, a to su prvenstveno prirodni materijal, odgovarajuća veličina i kroj.

Problemi začeća i muški sterilitet sve su veći problemi današnjice. Što mislite zašto je to tako?
Danas ima mnogo parova koji se u dobi kada žele ostvariti roditeljstvo, nažalost susreću s problemima otežanog začeća, smanjene plodnosti ili neplodnosti. Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na reproduktivno zdravlje muškarca i žene, a jedan od važnih čimbenika su kronične, odnosno dugotrajne neliječene bakterijske infekcije poput klamidijske infekcije, gonoreje ili dr., koje, ako su dugotrajne i neprepoznate i neliječene, mogu uzrokovati i širenje upale sa spolnih organa i na unutarnje organe, uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest, izvanmaterničnu trudnoću, smanjenu plodnost, neplodnost. Stoga je važna prevencija od samog počeka spolnog života mladih, odnosno edukacija djevojaka i mladića kako bi imali ispravne informacije koje sve mogućnosti imaju za očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja

Nedavno ste bili na predstavljanju OKTANKI, prvih hrvatskih zdravih gaća? Žalite li što nema i ženskih zdravih gaća na tržištu? Kako bi one izgledale?
Za ženski izbor donjeg rublja vrijede isti savjeti kao i za muškarce, važan je odabir materijala, veličine i kroja. Najbolje je pamučno rublje, a treba izbjegavati sintetske materijale, saten, svilu i čipku (ili te materijale nositi samo kraće vrijeme i ne svakodnevno odnosno prečesto), jer mogu izazvati iritaciju kože, a i pogoduju nastanku uvjeta koja je pogodna za rast bakterija i gljiva koje se normalno nalaze na koži i sluznici, i posljedičnom nastanku bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Ti problemi su posebice izraženi za vrijeme ljetnih mjeseci. Također, kao i za muškarce i za žene vrijedi pravilo da rublje bude odgovarajuće veličine (niti preveliko niti premalo), za bolju ugodnost je dobro da šavovi budu što manje izraženi ili da ih uopće nema (pogotovo za osobe koje se bave sportom ili puno kreću). Kad govorimo o ženama, posebno treba spomenuti tange, gaćice koje zbog svog kroja mogu pospješiti prelazak bakterija iz probavnog trakta odnosno debelog crijeva, gdje se normalno nalaze u područje spolnih organa (rodnice i vagine), gdje se normalno ne nalaze, i posljedično uzrokovati infekcije i upale.

zdravlje-rublje-njega-dr-jasna-krajač-modnialmanah-gaće

I kad je žensko zdravlje u pitanju danas su problemi sve veći. Uzrokuje ili ih neadekvatno rublje?
Neodgovarajuće rublje može uzrokovati zdravstvene probleme, infekcije ili upale, a neke žene su posebno sklone češćim infekcijama mokraćno spolnog sustava te bi one posebno trebale paziti na pravilan odabir rublja i higijenu spolnih organa. Na higijenu i pravilan odabir rublja treba posebno paziti za vrijeme mjesečnice. No ovdje bih željela naglasiti da iako je pravilan odabir rublja važan, to je samo jedna komponenta koja je bitna za očuvanje spolnog i općeg zdravlja. Za zdravlje žene važno je i odgovorno spolno ponašanje, korištenje odgovarajuće kontracepcije, i redoviti liječnički preventivni pregledi, prevencija spolno prenosivih infekcija, prevencija raka vrata maternice uključujući cijepljenje protiv HPV-a, pravilna prehrana i dovoljno tjelesne aktivnosti, dovoljno odmora i sna. Vrlo su važni i preventivni pregledi kod liječnika, za žene redoviti ginekološki pregled i probni test za rano otkrivanje raka vrata maternice. I na kraju, dobro je spomenuti i pravilnu higijenu spolnih organa, koje je također važno za spolno zdravlje. Za intimno pranje preporuča se blagi sapun, obična, tekuća, zdravstveno ispravna voda, treba izbjegavati parfimirana ili antibakterijska sredstva za pranje, a prema mogućnostima, poželjno je koristiti sredstva s odgovarajućim pH, odnosno komercijalna sredstva za intimnu njegu. Više o savjetima za očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja, i zdravlja općenito, kao i interaktivnu tražilicu za zdravstvene usluge može se naći na mobilnoj aplikaciji Spolno zdravlje, koja je besplatno dostupna na internetu.

Piše: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko

Trenutno nema komentara

Comments are closed