Modni imperativ – tradicijski nakit!

Volite li tradiciju, ali i jedan ‘pošten’ komad nakita u svojem total look-u ove jeseni se okitite tradicijskim nakitom. Upravo taj trend je saživio na svjetkoj modnoj sceni pa dizajneri istražuju tradiciju zemlje u kojoj dizajniraju i u fokus stavljaju nakit koji oduševljava.

Govorimo li o Hrvatskoj tradiciji ona donosi prekrasan nakit kojeg su u davnoj prošlosti nosili muškarci na svojim odorama, ali i žene na nošnjama kojima su pokazale status obitelji iz koje dolaze. Danas upravo elementi prekrasne povijesti inspiriraju brojne zlatare koji po uzoru na staro rade komade fine, filigranske izrade. Zlatarna Dodić nas je oduševila svojom ponudom tradicijsog nakita koji čini kolekciju Croatum.

Koji vam se dio Hrvatske sviđa, takav nakit odaberite
Moričići su najčešće naušnice s orijentalnim motivom crnačkog lica s bijelo-crvenim turbanom. Sinonim je Riječkog područja a u našoj tradiciji je zastupljen nakon 17.stoljeća kad je na pvom području bio jak utjacaj Venecije. Kako u modi, tako i u izradi nakita. Za tadašnje venecijanske dame, motiv crnca s turbanom značio je nešto daleko, egzotično i zanimljivo, a visoka estetika u dizajnu tog motiva stvorila je trend koji se održao sve do danas!

Botuni pričaju priču Dubrovnika i Šibenika
Botun je naziv za ovalni oblik sastavljen od dvije polovice kugle spojene u sredini. Može biti dvostruki ili jednostruki ovisno iz kojeg dijela Hrvatske dolazi. Izrađuju se od zlata ili srebra, tehnikom filigrana, a međusobno se razlikuju prvenstveno u malenim ukrasima po samom Botunu. Dok je dubrovački botun jednostavnije, glatke izrade, šibenski botun je uvijek ukrašen tankim nitima i prepoznatljivim kuglicama.

Konavoske naušnice su modni hit ove sezone. Nazivaju ih još i ‘Verižice’ jer dolaze u obliku prstena ukrašenog na razne načine,a najčešće koraljima ili biserima. Kako im ime kaže, ovaj je nakit simbol dubrovačkog područja i nema žene koja ga ne nosi. Starije žene nose najveće naušnice, a u Dubrovniku je nepisano pravilo da mladići prigodom ženidbe daruju svoju odabranicu upravo ovim komadom nakita.

Znate li? Šibenski botuni kroz povijest su krasili muške narodne nošnje, ali i ženske pokazujući djevojačku zrelost za udaju. Davne 2007. godine Hrvatska turistička zajednica botun je proglasila najoriginalnijim hrvatskim suvenirom.

Trenutno nema komentara

Comments are closed