Menstrualni ciklus i vježbanje – evo kad gubimo najviše kilograma!

Menstrualni ciklus samo je još jedan ciklus u našem tijelu. Potpuno prirodan, naš. Upravo zato ne prestajte s rekreacijom čak i ‘onih’ dana. Naravno pod uvjetom da menstruacije nisu jako bolne i obilne. Ono što morate znati je to da odaberete vrste vježbi ovisno o dijelu ciklusa.

Što to zapravo znači?

1. – 5. DAN CIKLUSA:Rekreacija ublažava bol
Između prvog i petog dana ciklusa većina žena osjeća umor i bolove u donjem dijelu trbuha i leđa. Ništa vam se ne da, lose ste raspoložene… Razlog je naglo opadanje hormona estrogena, koji reguliraju ovu fazu ciklusa (folikularnu). Kako pomaže rekreacija? U ovim danima ciklusa ona olakšava početak krvarenja, a vježbanje potiče proizvodnju endorfina, hormona sreće. On ublažava bolove, podiže adrenalin i pozitivno utječe na raspoloženje.
Kako vježbati? Hodanje normalnim korakom, kao i vožnja bicikla. Ukoliko redovno idete na fitnes, u danima menstruacije prednost dajte mirnijim vježbama, bez puno skakanja i naprezanja trbuha. Lagane vježbe možete raditi do 40 minuta, a hodanje na pokretnoj traci ili vožnju bicikla ograničite na pola sata.

zdrav-život-vježba-menstruacija-modnialmanah-ciklus

6. – 15. DANA CIKLUSA: U top-formi
Od šestog do petnaestog dana ciklusa je faza ovulacije: povećava se nivo estrogena i hormona kojeg luči hipofiza, pod čijim utjecajem sazrijeva jajna stanica. Povećava se i količina testosterona, muškog hormona koji daje snagu i povećava fizičku izdržljivost. Sport u ovom periodu potiče rad srca, krvnih žila i pluća.
Kako vježbati? U odličnoj ste formi, pa se možete posvetiti svim sportskim aktivnostima koje zahtijevaju trošenje energije. Birajte između stepa, trčanja, tenisa ili temperamentnih latinoameričkih plesova. Ipak, da ne biste opteretili krvožilni sustav, maksimalan trening neka traje od 20 do 45 minuta, ovisno o kondiciji.

zdrav-život-vježba-menstruacija-modnialmanah-ciklus
16. – 24. DANA CIKLUSA: Sad se skidaju kilogrami!
Postovulacijska faza počinje šesnaestog dana ciklusa i traje do dvadesetčetvrtog. U ovom periodu vaše tijelo je na vrhuncu fizičke i mentalne energije. Do toga dolazi zato što se nivo estrogena smanjuje, a povećava nivo progesterona, hormona koji stimulira razvoj mišića. Ovo je povoljan period da izvučete maksimum iz sportskih aktivnosti, kod kojih je naglasak na mišićima. Istraživanja su pokazala da sportskim aktivnostima u postovulacijskoj fazi sagorijevamo više masnoće nego u ostalim fazama ciklusa. Tako je vježbanje u ovom period idealno za one koji imaju problema s prekomjernom težinom.
Kako vježbati? Odaberite najintenzivnije sportske aktivnosti, vještine koje uključuju snažne zamahe i udarce rukama i nogama. Trening neka bude intenzivan I ne dulji od 45 minuta.

25. – 28. DANA CIKLUSA: Nervozu ostavite u bazenu
U predmenstrualnoj fazi, između dvadesetpetog i dvadesetosmog dana ciklusa, veliki broj žena osjeća PMS: nervozu, tjeskobu i iscrpljenost. Glavni krivci su opet hormoni: nivo estrogena i progesterona u ovoj fazi je izrazito nizak. Fizička aktivnost u ovoj fazi ublažava tjeskobu i napetost, jer utječe na kontrolu disanja i pomaže u opuštanju mišića.
Kako vježbati? Odaberite lagane sportske aktivnosti koje povećavaju elastičnost mišića i pokretljivost zglobova. Idealne su vježbe istezanja i aktivnosti koje pomažu uspostaviti psihofizičku ravnotežu: joga, pilates, plivanje ili aquaaerobic. Za plivanje ili pilates će vam biti dovoljno 20 minuta, 30 minuta za hodanje u vodi, a 50 do 60 minuta za jogu.

zdrav-život-vježba-menstruacija-modnialmanah-ciklus

Trenutno nema komentara

Comments are closed