Liječnici najavljuju epidemiju gripe, a mi uživamo u začinima koji podižu imunitet!

Čim zahladi, tijelo je umornije, sporije što se manifestira dugotrajnijim spavanjem, ali i otežanom probavom. Vrijeme je da u svoj jelovnik uvrstite začine koje možda niste niti upoznale, a koji će vam uvelike pomoći u funkcioniranju tijela i cjelokupnom zdravlju organizma. Začini o kojima pišemo u našoj današnjoj temi će vas ugrijati, pripremiti vam tijelo za zimu, ojačati imunitet i uvelike pomoći u smanjenju rizika od prehlade i gripe.

Evo pet začina s kojima treba započeti zimu!
Đumbir je odličan začin koji grije tijelo, pojačava probavu, pomaže u eliminiranju toksina iz tijela. Ovaj začin možete popiti sam dodajući ga u čaj ili vodu prilikom ustajanja (odličan način za poticanje probave), ali i dodati ga u sok, čaj i varivo.

Kumin na najbolji način snižava nivo šećera u krvi i djeluje kao antioksidans. Opušta tijelo pa je idealan kao dodatak za čaj i večernje obroke kao što su salate i krepke juhe. Za sve vas koje ga niste otkrile kulinarski, ovaj začin se koristi u zrnu ili samljeven.

Cimet, svima dobro poznat začin, moćan je antioksidant koji pomaže u regulaciji šećera u krvi. Upravo zato ga ne zaboravite dodati u deserte (posebno s jabukama i vanilijom) i čaj. Cimet je najbolji način za dezinfekciju kože, on steže tkivo, zaustavlja kvrarenje i pomaže protiv gljivica. Imate li bolnu menstruaciju, popijte čaj u kojeg ste dodali dosta cimeta.

Kurkuma, odnedavno vrlo popularan začin i u našim kuhinjama, odličan je začin koji pomaže u čišćenju krvi i eliminaciji toksina iz tijela. Dugotrajnom upotrebom, tvrde liječnici, možete smanjiti kronične upale, ublažiti simptome artritisa. Ovaj začin dodajte u rižu, temeljce, čajeve, salatu i variva.

Ružmarin je jedan od najstarijih začina čije je antioksidativno i antikancerogeno djelovanje poznato stoljećima. Na prijelazu u hladniji dio godine, ovaj će vas začin ugrijati i opustiti, ublažiti glavobolju i poboljšati pamćenje. Ružmarin dodajte čajevima, svim specijalitetima s rajčicom, mesu, ribi…

začini-gastro-modnialmanah

A sada drage naše, subotnju kupovinu namirnica pojačajte i nabavkom začina o kojima ste pisali.

Trenutno nema komentara

Comments are closed